Οι πεταλούδες αποτελούν όμορφους και ντελικάτους οργανισμούς με εντυπωσιακά σχέδια και μοναδικούς χρωματισμούς, που ανήκουν στην κατηγορία των Λεπιδοπτέρων.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Μεσογειακής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μεσογειακής Συνεργασίας της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρησης της Φύσης, η οποία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης στη Χαβάη, ο πληθυσμός τους μειώνεται με αποτέλεσμα να απειλείται με εξαφάνιση το 5% των ειδών.

Εχθροί των πεταλούδων αποτελούν διάφοροι ιοί, βακτήρια, μύκητες, καθώς και μυρμήγκια και άλλα μικρά και αρπακτικά έντομα.

Ο μεγαλύτερος, όμως, εχθρών των πεταλούδων είναι ο άνθρωπος. Σύμφωνα με την πιο πάνω έκθεση, οι πιο σοβαρές απειλές για τις μεσογειακές πεταλούδες είναι η μετατροπή των χορτολιβαδικών εκτάσεων σε γεωργικές εκτάσεις για σκοπούς καλλιεργειών, τα μη βιώσιμα επίπεδα βόσκησης και η εγκατάλειψη των παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών. Απειλές εξίσου σημαντικές για τις πεταλούδες αποτελούν η κλιματική αλλαγή, η αυξημένη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών καθώς και η τουριστική ανάπτυξη.

Γενικότερα, το σημαντικό ποσοστό ειδών πεταλούδων προς εξαφάνιση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της βιοποικιλότητας και την ανάγκη της προστασίας των λεπιδοπτέρων. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους και αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς και τα είδη τους, μπορεί να εξαφανιστούν πολλά από τα είδη αυτά για πάντα.

Μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης θα μπορούσε να αποτελέσει η κατάλληλη διαχείριση των οικοτόπων τους και η λήψη άμεσων μέτρων διατήρησης με την πλήρη εφαρμογή εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.