Το μοσχοκάρφιν, γνωστό και ως γαρύφαλλο ή καρυόφυλλο, είναι ένα αρωματικό άρτυμα με έντονη και καυτερή γεύση.
Αποτελείται από τον αρωματικό ανθοφόρο οφθαλμό (μπουμπούκι) του τροπικού δέντρου Συζύγιον το αρωματικόν (Syzygium aromaticum ή Eugenia caryophyllus), το οποίο βοτανικά ανήκει στην οικογένεια Μυρτίδες (Myrtaceae). Το αειθαλές αυτό δέντρο είναι ιθαγενές στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, έχει πυραμοειδή μορφή και ύψος μέχρι 15 μέτρα.
Τα φύλλα του είναι αρωματικά, όπως και οι ανθοφόροι οφθαλμοί του, οι οποίοι αρχικά έχουν χλωμό χρώμα, σταδιακά γίνονται πράσινοι και όταν είναι έτοιμοι για συγκομιδή, αποκτούν ένα φωτεινό ρόδινο χρώμα. Τα μπουμπούκια αυτά συγκομίζονται όταν έχουν μήκος 1,5 – 2 εκατοστά και αποτελούνται από ένα μεγάλο και μακρύ κάλυκα, ο οποίος καταλήγει σε 4 σέπαλα ανοιχτά προς τα έξω και 4 μη ανοιγόμενα πέταλα, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή κεντρική σφαίρα. Κάθε γαριφαλόδενδρο παράγει περίπου 35 κιλά μπουμπούκια, τα οποία αποξηραίνονται το χειμώνα με έκθεση στον ήλιο.
Τα άγουρα αποξηραμένα μπουμπούκια χρησιμοποιούνται στην κουζίνα γερά ή αλεσμένα για να δώσουν άρωμα, καυστικότητα και γεύση σε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων.
Το μπαχαρικό αυτό περιέχει επίσης κι ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο, το γαριφαλέλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη από τα μπουμπούκια, τους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα. Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις εντοπίζονται στην οδοντιατρική, λόγω των αντιοξειδωτικών, ισχυρών αντισηπτικών, αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών ιδιοτήτων του.
Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη βιομηχανία καλλυντικών, καθώς και στη γεωργία, ως φυτοφάρμακο και απολυμαντικό.
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού