Φωτογραφία: GETTY IMAGES

Συνεχίζεται το μυστήριο γύρω από την προέλευση του κορονοϊού, καθώς δεν έχει γίνει δυνατή, ακόμη, η εξακρίβωση από ποιο ζώο έχει προέλθει.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου δίνουν αυτή την ώρα Κινέζοι αξιωματούχοι Υγείας και ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τη Γουχάν, όπου ταξίδεψαν για να εντοπίσουν στοιχεία σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Η κοινή ομάδα της Κίνας και του ΠΟΥ διεξήγαγε συστηματική και περιεκτική έρευνα για την προέλευση της Covid-19, δήλωσε στην αρχή της συνέντευξης τύπου εκπρόσωπος της επιτροπής υγείας της Κίνας, προσθέτοντας πως η Κίνα έδειξε σταθερή υποστήριξη στον ΠΟΥ καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ο καθηγητής Λιάνγκ Ουανιάν, επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, δήλωσε ότι η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο ιός κυκλοφόρησε σε ζώα πριν μολύνει τους ανθρώπους.

Το ζώο που μετέφερε αρχικά τον κορωνοϊό δεν έχει ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές και όπως μεταδίδει το Sputnik. Οι νυχτερίδες και ο παγκολίνος έχουν αποκλειστεί ως «δεξαμενές» της Covid-19, ανέφερε Κινέζος ειδικός.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Liang Wannian, ειδικός της Επιτροπής Υγείας της Κίνας, είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπήρχε σημαντική εξάπλωση του ιού στην πόλη πριν από το ξέσπασμα στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λιάνγκ, θα μπορούσε να υπάρχει μη αναφερόμενη κυκλοφορία του κορωνοϊού σε άλλες περιοχές πριν τη Γουχάν.

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, η λαϊκή αγορά της Γουχάν ήταν μεν μια εστία της επιδημίας, ωστόσο η μετάδοσή της συνέβαινε την ίδια περίοδο και σε άλλα σημεία της πόλης.

Επιπλέον, λήψεις δειγμάτων από φωλιές νυχτερίδων και άλλων ζώων απέτυχαν μέχρι στιγμής να εντοπίσουν την παρουσία του ιού σε αυτές.

Νίτσα Παύλου