Την απόλυτη ετοιμότητα για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επαναβεβαίωσαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, διατυπώνοντας παράλληλα την «ξεκάθαρη θέση» Λευκωσίας και Αθήνας όσον αφορά την επιδιωκόμενη μορφή λύσης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων και της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ σημείωσαν το συμπεφωνημένο και δεσμευτικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που περιέχεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Επιβεβαιώνοντας την απόλυτη ετοιμότητά μας για συμμετοχή στην άτυπη διάσκεψη που ο ΓΓ προτίθεται να συγκαλέσει, ξεκάθαρη ήταν η θέση μας όσον αφορά την επιδιωκόμενη πριν και πάνω από όλα μορφή λύσης», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η λύση «δεν μπορεί να αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Μιας λύσης, συνέχισε, που «πρέπει οπωσδήποτε να διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών συνθηκών εγγυήσεων, παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και πριν και πάνω από όλα που θα πρέπει να τη διακρίνει η λειτουργικότητα του νέου μορφώματος – της μετεξέλιξης – και ιδιαίτερα η διάρκεια, αλλά και οι αποκλεισμοί των όποιων ενδεχομένων δυσλειτουργικότητας, που θα οδηγήσουν ενδεχόμενα σε μια κατάρρευση».

«Η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο μέχρι σήμερα επιτελεσθέν έργο, συγκλίσεις και λοιπά, έτσι ώστε να μπορεί αν δημιουργήσει τις προοπτικές μια κοινής, αν θέλετε, βάσης για προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη για ένα δημιουργικό κλίμα, λέγοντας πως «δεν μπορεί κάτω από συνθήκες απειλής ή μονομερών ενεργειών ή εκνόμων ενεργειών,, να αναμένεται ένας ουσιαστικός διάλογος. Απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις όποιες μονομερείς ή έκνομες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ενόψει και των επικείμενων Συνόδων Κορυφής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ «θα επιδείξει την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη, στηρίζοντας τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού με έμπρακτη και ενεργό εμπλοκή σε έναν αναμενόμενο μελλοντικό διάλογο στην ουσία του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα τριμερή σχήματα συνεργασίας που προωθούν Κύπρος και Ελλάδα με χώρες της περιοχής και είπε ότι «σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίσαμε την πραγματοποίηση τις επόμενες των ημερών μιας περιφερειακής συνάντησης – και δεν θέλω να κάνω εκτενέστερη αναφορά – χωρών της περιοχής, Υπουργών της περιοχής, που αποδεικνύουν τα όσα έχω προαναφέρει».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία για το μέλλον του Κυπριακού. «Διαβεβαίωσα, λοιπόν, για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μια ιστορικής, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι «τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία, μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ» οι οποίες, όπως είπε, συγκροτούν το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας που, όπως ανέφερε, προκρίνει ως μόνη βιώσιμη λύση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία για συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχαν νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.