Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας είχαν το πρωί δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού, με αντικείμενο τη δημιουργία των νέων πράσινων σημείων στην επαρχία Λεμεσού, που ζητά το επαρχιακό Συμβούλιο διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων.

Όπως λέχθηκε στο σταθμό μας, από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας, για το θέμα της διαχείρισης των ογκωδών δόθηκε -μετά από αίτημα των δήμων- ακόμη ένας μήνας παράταση.

Περαιτέρω, μας λέχθηκε πως από τη συζήτηση διαφάνηκε πως το πρόβλημα είναι διαχειριστικό, αφού η παραγωγή αυτών των απορριμμάτων είναι γύρω στους 800 τόνους τον χρόνο.

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε στον σταθμό μας πως υπάρχει αδυναμία από πλευράς των πράσινων σημείων να διαχειριστούν τα ογκώδη απορρίμματα στη Λεμεσό και πως πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις σε αυτά, όσο και στους τελικούς αποδέκτες των ογκωδών αντικειμένων ώστε να μπορούν να τα παραλαμβάνουν.

Διαδικαστικά, τα πράσινα σημεία υποδέχονται αυτά τα απορρίμματα, κάνουν διαλογή και τα διαθέτουν στους τελικούς αποδέκτες.

Το αίτημα των δήμων είναι να δοθεί χρόνος ώστε να βρεθεί η διαδικασία και να γίνουν ρυθμίσεις που θα καταστήσουν εφικτή τη διαχείρισή τους και ειδικά ο δήμος, που συλλέγει κιόλας τέτοια αντικείμενα, να μην χρεώνεται επιπλέον.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού έχει ορίσει την ερχόμενη Παρασκευή συνάντηση με τους διαχειριστές των πράσινων σημείων για το θέμα.

Για τα νέα πράσινα σημεία που ζητούν οι τοπικές αρχές της Λεμεσού να δημιουργηθούν, ο κ. Νικολαΐδης μας είπε πως υποβλήθηκαν στο Υπουργείο, το οποίο θα εξετάσει αν είναι εφικτό να γίνουν και θα τα προωθήσει.

Χάρης Παναγιώτου