Για ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων, μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων ή ψιθυρολογία, να δημιουργήσουν την αντίληψη, είτε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εμπλεκόμενος σε πράξεις διαφθοράς είτε για την έκταση του φαινομένου, έκανε λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στον κυπριακό λαό, στον οποίο, όπως είπε, είναι υπόλογος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέδωσαν στην Κυβέρνηση τις ευθύνες διαφθοράς και διαπλοκής των ελαχίστων που καταχράστηκαν το πρόγραμμα, με αφορμή τις υπαρκτές αδυναμίες και κενά ενός προγράμματος που στόχο είχε την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε ώρες που η χώρα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο χρεωκοπίας, η ανεργία έφτανε το 16% και λειτουργούσαν κοινωνικά παντοπωλεία.
Αυτό που προκαλεί θλίψη, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, “είναι η μεγιστοποίηση ενός προβλήματος, αναδεικνύοντας το ως το μόνο που αντιμετωπίζει ο τόπος, αγνοώντας τις απειλές της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού και την πανδημία και τα προβλήματα που συσσώρευσε και τα οποία απειλούν να γονατίσουν επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.”
Τονίζοντας ότι δεν παραγνωρίζει την ύπαρξη κενών και αδυναμιών του προγράμματος πολιτογραφήσεων, κυρίως ως προς τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την Κυβέρνηση. Υπογράμμισε, επίσης, την πολιτική βούληση για διερεύνηση όλων των υποθέσεων και λήψη δραστικών μέτρων προς τιμωρία όσων δόλια ενέργησαν, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα εξαγγελθούν αύριο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποτελούν την μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να δημιουργηθεί το ισχυρότερο, κατά το δυνατόν, δίκτυο προστασίας από τη διαφθορά.
«Αναλαμβάνω τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την Κυβέρνηση»
«Με παρρησία αναγνωρίζω και αναλαμβάνω τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση. Γεγονός που όχι μόνο δεν αγνοήσαμε, αλλά οδήγησε την κυβέρνηση να τροποποιήσει το πρόγραμμα έξι φορές μέσα σε χρονικό διάστημα οχτώ χρόνων. Παρά ταύτα, δεν απετράπη η κατάχρηση αλλά και εγκληματικές ενέργειες από μία μερίδα επιτηδείων», είπε.
Ακόμη, εξέφρασε την πολιτική μας βούληση για άμεση διερεύνηση όλων των υποθέσεων και λήψη με αποφασιστικότητα δραστικών μέτρων προς τιμωρία όσων δόλια ενήργησαν, αλλά και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.
Υπενθύμισε, πως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, Επιτροπή υπό την κα Δήμητρα Καλογήρου, η έρευνα της οποίας οδήγησε στον εντοπισμό αδυναμιών, ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων ή και άλλων ευθυνών από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία σήμερα διερευνώνται για τις πράξεις τους.
«Επισημαίνω ακόμη πως, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε οικία μέλους της Βουλής, αποφασίστηκε:
(α) Ο άμεσος τερματισμός του Επενδυτικού προγράμματος.
(β) Ο διορισμός Ανεξάρτητης Επιτροπής Εξέτασης Αποστέρησης υπηκοότητας.
(γ) Ενώ ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο διορισμός Διερευνητικής Επιτροπής, η οποία προχωρεί ήδη με διαφάνεια και δημόσιες συνεδριάσεις, στην πλήρη διερεύνηση του όλου Επενδυτικού Προγράμματος».
Και προσθέτει: Συναφής με τον πιο πάνω διορισμό ήταν και η παρέμβαση στις αρχές Σεπτεμβρίου, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, ο οποίος διεμήνυσε ότι ανέμενε από την Κυπριακή Δημοκρατία, τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής με διευρυμένες και οιονεί δικαστικές εξουσίες».
Πηγή: ΡΙΚ