Αναμένεται, βάσει των διαβεβαιώσεων που υπάρχουν για τα εμβόλια που θα λάβουμε, μέχρι τέλος του Μάρτη να έχουν εμβολιαστεί 100 χιλιάδες άτομα, τέλος του Ιούνη άλλες 400 χιλιάδες άτομα και το σύνολο του πληθυσμού στην Κύπρο μέχρι τον Σεπτέμβρη, δήλωσε το μεσημέρι στην τηλεόραση του Αντ1 ο Υπουργός Υγείας.
Ο Kωνσταντίνος Ιωάννου πρόσθεσε πως όταν εμβολιαστεί το 25% του πληθυσμού, θα αποσυμφορηθεί και θα αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας, αφού βάσει στατιστικών θα μειωθούν οι νοσηλείες κατά 60 με 70%, δεδομένου ότι εμβολιάζονται πρώτα οι ευπαθείς ομάδες.
Υπέδειξε, ωστόσο, πως αυτό πρέπει να συνυπάρξει και με κάποια μέτρα προστασίας του πληθυσμού που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν στην Κύπρο.
Ερωτηθείς γιατί δεν θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα το λιανικό εμπόριο και τα δημοτικά σχολεία, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι ουδέποτε ανακοινώθηκε ότι θα άνοιγαν τη Δευτέρα.
Δημοσιογραφικά μπορεί να κυκλοφορούσαν κάποιες σκέψεις αλλά δεν ήταν πέρα από σκέψεις και προβληματισμοί και οι τελικές αποφάσεις λήφθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή, σύμφωνα με τον Υπουργό.
Κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες για το ότι δεν θα ανοίξουν προς το παρόν τα θέατρα, οι χώροι εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, ο κ. Ιωάννου είπε πως «όλοι οι τομείς δραστηριότητας, είτε οικονομικής, είτε αθλητικής, είτε κοινωνικής, αξιολογούνται βάσει του ρίσκου και της επικινδυνότητας.
«Οι χώροι εστίασης είναι στο πιο υψηλό σημείο του δείκτη επικινδυνότητας, γι’ αυτό σε όλες τις χώρες είναι οι πρώτοι που έκλεισαν και οι τελευταίοι που ανοίγουν» πρόσθεσε.
Είπε ακόμη πως κατανοεί τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες του κόσμου, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν δεδομένα και η αποκλιμάκωση βασίζεται σε αρχές.
Επεσήμανε πως «η φιλοσοφία του υπουργείου είναι για σταδιακή αποκλιμάκωση, αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε έξαρση. Τόνισε δε πως και πλάνο υπάρχει για την αποκλιμάκωση και δείκτες έχουν τεθεί κάτω, που είναι η θετικότητα των τεστ, η αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών, η πληρότητα στις ΜΕΘ και ο δείκτης R.»
Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε επίσης πως «οι αποφάσεις αν θα προχωρήσει η επόμενη φάση ή αν χρειαστεί να υπάρξει πισωγύρισμα, κρίνονται και θα κρίνονται στο μέλλον, από αυτούς τους 4 δείκτες και με βάση τη βαρύτητα που αποδίδεται στον κάθε δείκτη.»
Επιδιώκοντας την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τον περιορισμό πιθανής μετάδοσης στους εργασιακούς χώρους, εφαρμόζει τον υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία ή/και θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στη βάση της στρατηγικής άρσης των μέτρων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ελέγχεται κάθε εβδομάδα το προσωπικό τους.
Αξιοποιώντας το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, μέσω του οποίου λειτουργούν από σήμερα 51 μονάδες δειγματοληψίας σε διευρυμένο ωράριο, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, μπορούν από σήμερα να υποβάλλονται σε εξέταση. Σημειώνεται ότι στα σημεία δειγματοληψίας λειτουργούν δύο συνεργεία για την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και του γενικού πληθυσμού.
Τονίζεται δε πως οι εργοδότες έχουν την ευθύνη να συντονίσουν την επανάληψη του ελέγχου των εργαζομένων και να διασφαλίζουν ότι έχουν ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία ισχύ, rapid test στο προσωπικό τους όπως καθορίζεται πιο πάνω.
Όσον αφορά τους νοσηλευόμενους, ο αριθμός πέφτει. Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι 155 αυτή τη στιγμή, ωστόσο παραμένει αρκετά υψηλός ο αριθμός στις μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 37 άτομα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 36 στη Λευκωσία και ένας στη Λεμεσό, εκ των οποίων οι 4 εκτός αναπνευστήρα και οι 33 διασωληνωμένοι.
Επανέλαβε ότι η μείωση στις εντατικές αναμένεται τελευταία.