Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως είναι «καθοριστικό να υπερβούμε το τοξικό κλίμα αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες και να επικεντρωθούμε με κλίμα συναίνεσης στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, που με υπευθυνότητα η Βουλή υπερψήφισε».
«Δεν έχω αμφιβολία πως αν, υπερβαίνοντας τις όποιες πολιτικές διαφορές, επικεντρωθούμε στην πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού, θα δώσουμε αυτό που χρωστούμε στην πατρίδα μας και οφείλουμε στους πολίτες που αναμένουν από εμάς να ασκούμε δημιουργική πολιτική», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεοπτική δήλωση το βράδυ της Παρασκευής.
Όπως ανέφερε, «με την ψήφιση του προϋπολογισμού, η χώρα μας επιτέλους ξεπερνά ένα κρίσιμο πρόβλημα που δημιούργησαν πολιτικές σκοπιμότητες».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών, προκαλώντας την ίδια ώρα τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία του τόπου και απειλεί άμεσα άμεσα, τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων αλλά και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθιστώντας θύματα ευάλωτους συμπολίτες μας.
«Αυτή η συγκυρία αντί να συνενώσει, δυστυχώς θεωρήθηκε από κάποιους πως αποτελούσε ευκαιρία για ενίσχυση του αντιπολιτευτικού τους ρόλου, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και οδηγώντας τη χώρα σε χάος», τόνισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως «διπλά απογοητευτικό» το ότι η άρνηση ψήφισης του προϋπολογισμού “δεν έγινε γιατί υπήρχαν θεμιτές πολιτικές διαφορές, τις οποίες επικαλέστηκε το ΑΚΕΛ και βεβαίως απολύτως σέβομαι, αλλά με την πρόταξη ζητήματος ασχέτου με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».
«Για αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν με τις εισηγήσεις τους στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης που εγκρίθηκε και απέτρεψαν με την θετική ψήφο τους μία νέα κρίση στη χώρα», είπε.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό, στον Πρόεδρο και τους Βουλευτές του που εργάστηκαν με συνέπεια για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. “Αλλά την ίδια ώρα ευχαριστίες απευθύνω στην ΕΔΕΚ και την Συμμαχία Πολιτών, την Αλληλεγγύη, την Πλατφόρμα Δημοκρατικών Δυνάμεων και το ΕΛΑΜ που με τις εισηγήσεις και την ψήφο τους συνέβαλαν να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγήσουμε την χώρα ξανά σε ομαλή πορεία», ανέφερε.
Στις δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η βούληση της Κυβέρνησης για αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καταγράφεται μέσα από τις δαπάνες ενίσχυσης του τομέα της υγείας, τη στήριξη των εισοδημάτων των ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων, τις χορηγίες και τα ειδικά προγράμματα στήριξης σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οργανωμένα σύνολα και φορείς που συνολικά ανήλθαν για το 2020, στο 1,6 δις.
«Η ίδια πολιτική βούληση καταγράφεται και στον προϋπολογισμό του 2021, με αυξημένες δαπάνες κατά 930 εκατομμύρια ώστε να μην παραγνωρίζονται και οι αναπτυξιακές ανάγκες», είπε.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που έχει καταρτιστεί στοχευμένα και οικοδομείται πάνω σε πέντε μεγάλους στρατηγικούς πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά στη συνέχιση των έκτακτων μέτρων προς στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω πως μόνο για τον τρέχοντα μήνα οι δαπάνες του κράτους για τον πιο πάνω σκοπό, υπερβαίνουν τα 330 εκατομμύρια, σημείωσε.
Ο δεύτερος αφορά στην ενίσχυση και εδραίωση του κράτους πρόνοιας και στήριξης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όσον αφορά τον τομέα υγείας να σημειώσω πως ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο μεγαλύτερος σε δαπάνες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύοντας το 12,7% των πρωτογενών δαπανών του συνολικού προϋπολογισμού, είπε.
«Όσον αφορά τις κοινωνικές ευαισθησίες της Κυβέρνησης για προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τις ανάγκες στέγασης τους, και τις υποδομές κοινής ωφελείας, οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται το 2021 στα 2 δις 914 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 37,5% των συνόλου των πρωτογενών δαπανών του κράτους», ανέφερε.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ανάκαμψη αλλά και για μία βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη καθώς, ενσωματώνει τις απαραίτητες πιστώσεις ύψους 634 εκατομμυρίων για υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ενισχύει επί πλέον την επιχειρηματικότητα με ένα προϋπολογισμό της τάξης των €400 εκ. για την περίοδο 2021-2027, στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη, με πέραν των 50 αναπτυξιακών έργων, ενώ ταυτόχρονα, δίνουμε έμφαση στην παιδεία μας με 1 δις 297 εκατομμύρια, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον πολιτισμό με δαπάνες ύψους 147 εκατομμυρίων.
Όπως είπε, τα μεγάλα έργα αναπτυξιακών υποδομών ανέρχονται σε €1δις. Ανέφερε ενδεικτικά την αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο κατά 82% για την επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο τέταρτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης. Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 20 21, είναι αυξημένος κατά 71 εκ ευρώ, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 20% περίπου. Σε τούτο δεν λαμβάνονται υπόψη πρόσθετες πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2020, ύψους 77εκ. ευρώ.
Τέλος, ο πέμπτος πυλώνας αφορά στον μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της χώρας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την θωράκιση του Κράτους Πρόνοιας μέσω της αναδιοργάνωσης, εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, με τη δημιουργία Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
Περιλαμβάνει ακόμη τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο, προς όφελος των πολιτών και με εξοικονομήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων, κάτι που παράλληλα με την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την ενδυνάμωση του περί δικαίου αισθήματος των συμπολιτών μας, θα οδηγήσει και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για λογοδοσία, διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της «Πράσινης» φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης εντός του 2021 του προγράμματος για πλήρη ψηφιακό εξοπλισμό 6,000 αιθουσών διδασκαλίας σε όλη την Κύπρο και την ενεργειακή αυτονόμηση όλων των σχολικών μονάδων με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενδυνάμωση της αξιοκρατίας μέσω της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, σε σχέση με την διεκδίκηση πρόσληψης, αξιολόγησης και ανέλιξης του προσωπικού.
Τόνισε σε αυτό το σημείο πως «η υλοποίηση των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, θα δώσουν την δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αντλήσει κονδύλια ύψους ενός και πλέον δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ».
Πηγή: ΚΥΠΕ