Σε εμβέλεια συναίνεσης στο θέμα των συνενώσεων των δήμων βρέθηκαν σήμερα νομοθετική και εκτελεστική εξουσία στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι όλοι καταλαβαίνουν πως βρισκόμαστε σε πολύ κοντά καθώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Νουρής απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών την περασμένη Παρασκευή μετά από ενημέρωση που είχε το Υπουργείο από την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η επιστολή αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο συστάθηκε για στήριξη των χωρών μελών για αντιμετώπιση της πανδημίας.  Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι αναλογούν στην Κύπρο, 968 εκατομμύρια ευρώ και πως μεταξύ των προϋποθέσεων για άντληση χρηματοδότησης βρίσκεται και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτήρισε ως κομβικό σημείο την ψήφιση από τη Βουλή της μεταρρύθμισης ώστε να μπορέσει το κράτος να αντλήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσά από την ΕΕ. Σημείωσε ακόμα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη χρηματοδοτείται από όλα τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και σε περίπτωση που δεν αντληθούν τα χρήματα θα διατεθούν στις υπόλοιπες χώρες.

Τα πιθανότερα σενάρια για συνενώσεις δήμων

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι βουλευτές έθεσαν ερωτήματα σε σχέση με το ζήτημα των συνενώσεων των δήμων στον εμπειρογνώμονα που έκανε τη τεχνοοικονομική μελέτη για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μπάμπη Κουταλάκη.

Ο κ. Κουταλάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

• Για την επαρχία Λευκωσίας θα προκύψουν σημαντικά οφέλη από την συνένωση του Δήμου Λευκωσίας με τους δήμους Αγλαντζίας, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης. Προέκρινε δε ως εναλλακτικό σενάριο την συνένωση του Δήμου Στροβόλου με τους Δήμους Λακατάμιας και Τσερίου. Στην περίπτωση αυτή λόγω και της συνένωσης υπηρεσιών όπως είπε, θα προκύψει μείωση 50 ευρώ μείωση στο κατά κεφαλή κόστος για τους δημότες.

• Για την Λεμεσό ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση παραμένει ως έχει στην αρχική πρόταση του Υπουργείου.

• Σε σχέση με την Πάφο ο κ. Κουταλάκης ανέφερε ότι το καλύτερο σενάριο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου δήμου με συνένωση του δήμου Πάφου, με τον δήμο Γεροσκήπου και ενός δεύτερου δήμου της Πόλις Χρυσοχούς και των γύρω κοινοτήτων. Αναφερόμενος στον δήμο Γεροσκήπου ο κ. Κουταλάκης σημείωσε ότι ήδη αναπτύσσει κοινές δράσεις με τον δήμο Πάφου, ενώ μια πιθανή συνένωση των δύο δήμων έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές. Υπάρχουν μεγάλα οφέλη όπως είπε από την δημιουργία του Δήμου Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας. 

• Σε ότι αφορά στην επαρχία Λάρνακας επισήμανε ότι προσδίδει τεράστιες προοπτικές η συνένωση του δήμου Λάρνκακας με την Αραδίππου και τα Λειβάδια.

• Σε ότι αφορά την επαρχία Αμμοχώστου ο κ. Κουταλάκης επέμεινε στο σενάριο δημιουργίας δύο δήμων. Με τον πρώτο συνενώνονται το Παραλίμνι η Αγία Νάπα, η Δερύνεια και η Σωτήρα. Ο δεύτερος δήμος προκύπτει από την συνένωση των Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου, Αχερίτου, Λιοπέτρι, Φρέναρος Άχνα). Για γεωγραφικούς λόγους ανέφερε αλλά και για να μην προκύψουν ανισότητες δεν θα ήταν ορθό να συνενωθούν οι αγροτικές κοινότητες με ανεπτυγμένους τουριστικά δημους.

Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στα θέματα των συνενώσεων επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και πρόσθεσε ότι στόχος είναι στις επόμενες 2 -3 εβδομάδες τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.