Νέο σχέδιο αποκλειστικά για ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών στα πρότυπα του σχεδίου «Εστία» επεξεργάζεται εδώ και μήνες η Τράπεζα Κύπρου. Το σχέδιο φέρει την ονομασία «Vesta».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της Τράπεζας η επεξεργασία συνεχίζεται, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών κάνει τις δικές του κινήσεις και αναλύσεις για να καλύψει όλη την κοινωνία και να ενισχύσει το νέο Σχέδιο.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι, σε γενικές γραμμές, το Σχέδιο Εστία κρίνεται ως αρκετά επιτυχημένο, αφού έχει βοηθήσει ακριβώς την κατηγορία δανειοληπτών για τους οποίους σχεδιάστηκε. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι αρκετοί δανειολήπτες που αρχικά θεωρήθηκαν ως δυνητικά επιλέξιμοι, έχουν επιπλέον εισόδημα ή περιουσία, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτουν τελικά στο Εστία, για αυτό και η τελική περίμετρος του Εστία είναι μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που εμπίπτουν εντός των παραμέτρων του Εστία, αλλά δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ασθένειες, χαμηλά εισοδήματα, ή και πολλοί πελάτες μας που βρίσκονται σε ηλικία στην οποία δεν μπορεί να γίνει επιμήκυνση του δανείου.

Με το νέο αυτό σχέδιο, που είναι ένα είδος “εναλλακτικού Εστία”, εξασφαλίζεται, όπως αναφέρθηκε, όχι μόνο η πρώτη κατοικία των πελατών, αλλά και η ικανότητα να κληρονομηθεί αυτή στα παιδιά του δανειολήπτη.

Το Σχέδιο Vesta θα αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέσω του σχεδίου Εστία και δεν κρίθηκαν βιώσιμοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, όπως αναφέρουν πηγές της Τράπεζας, οι δανειολήπτες αυτοί αποτελούν μέχρι και το 1/6 των δανειοληπτών που εμπίπτουν εντός των κριτηρίων του αρχικού σχεδίου Εστία, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «βιώσιμοι», με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά τους δεδομένα. Οι εν λόγω δανειολήπτες έχουν κατά κύριο λόγο χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα ή είναι λήπτες ΕΕΕ. Πρόσθετα, βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες ή για άτομα με σοβαρές ασθένειες ή και συνδυασμό των πιο πάνω.

Σημαντικός στόχος στην επεξεργασία του νέου σχεδίου, είναι η προστασία της μόνιμης κατοικίας με σκοπό την τελική μεταφορά της στους κληρονόμους του δανειολήπτη.

Έτσι θα προσφέρονται επιλογές, με σκοπό να δίνεται η ευκαιρία διατήρησης της μόνιμης κατοικίας εντός της οικογένειας. Αυτό μπορεί να γίνεται με διάφορους τρόπους όπως η εισαγωγή νέου δανειολήπτη που να είναι στενός συγγενής του αρχικού πρωτοφειλέτη, η ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των δόσεων με την ένταξη του νέου δανειολήπτη, η ενδεχόμενη επιμήκυνση του δανείου, ενδεχομένως ευελιξία στην αποπληρωμή με την λογική του «pay as you go» και ενδεχόμενη εφάπαξ καταβολή μέρους του δανείου χωρίς χρέωση.

Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο οι πιο πάνω επιλογές μπορούν να καλύψουν και τις άλλες κατηγορίες ευάλωτων δανειοληπτών, τους οποίους στοχεύει το εν λόγω Σχέδιο.

Επίσης το νέο Σχέδιο δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις μερική διαγραφή στο δάνειο, με σκοπό αυτό να καταστεί βιώσιμο ή και να αποπληρωθεί άμεσα.