Οι κακόβουλες ενέργειες, το άναμμα της φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους, η απόρριψη αναμμένων αποτσίγαρων, το κάψιμο των ξερών χόρτων σε γεωργικές δραστηριότητες είναι μερικοί από τους βασικούς ανθρωπογενείς παράγοντες, που μαζί με τους φυσικούς παράγοντες όπως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, μετατρέπουν το πράσινο του τόπου μας σε μια μάζα από ξερά χόρτα και μαύρες εκτάσεις γης.

Σύμφωνα με καταγραφές του Τμήματος Δασών, το 2013 είχαν καταγραφεί συνολικά 92 δασικές πυρκαγιές και είχαν καταστραφεί 2.651 εκτάρια δασικής έκτασης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου επιβεβαιώνει τα καταγεγραμμένα αυτά στοιχεία, προσθέτοντας ότι μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2013 η ύπαιθρος είχε υποφέρει από συνολικά 3.217 πυρκαγιές. Oι επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η κόκκινη λαίλαπα της φωτιάς είναι τεράστιες και επηρεάζει όχι μόνο τη σημερινή γενιά, αλλά και τις μελλοντικές.

Μία μεγάλη δασική πυρκαγιά αποτελεί σημαντική διαταραχή στους βιοτόπους, τα δέντρα και τα φυτά, τις κοινότητες και τον πληθυσμό των ζώων και των μικροβίων, αλλά και τη βιοποικιλότητα γενικότερα.

Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν επιπλέον σημαντικές επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση με συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και την ισορροπία των αερίων του θερμοκηπίου.

Ας θυμόμαστε ότι μία μικρή απρόσεκτη ή εσκεμμένη κίνηση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη φυσική κληρονομιά του τόπου μας.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού