Η σκλήρυνση των μέτρων για τον κορωνοϊό αποτελεί πλέον μονόδρομο για την κυβέρνηση αφού τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Μέχρι πριν από λίγο στα νοσηλευτήρια νοσηλεύονταν 190 ασθενείς, ωστόσο αναμένεται μέχρι το απόγευμα να υπάρξουν και κάποια εξιτήρια.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου σχεδόν στο 100% έφτασε η πληρότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 74 ασθενείς, φτάνοντας σχεδόν στο 100% της πληρότητας του δημόσιου νοσηλευτηρίου.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται».

Τα νέα μέτρα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί αφού αναμένεται να αξιολογηθεί τις επόμενες ώρες η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

Στις 2 και 30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Υγείας με την επιδημιολογική ομάδα στην διάρκεια της οποίας αναμένεται να τεθούν νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό το φως της μέχρι στιγμής επιδημιολογικής εικόνας, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, υπό τη μορφή ενός γενικού lockdown.

Αύριο στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει κρίσιμης σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, στην παρουσία αρμοδίων Υπουργών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρόντες εκτός από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας προκειμένου να διαπιστωθούν οι δυνατότητες για κάθε τομέα που επηρεάζεται.

Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις 11 το πρωί, στην διάρκεια της οποίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα.

Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν αφού ληφθούν υπόψην διάφοροι παράγοντες όπως είναι η κατάσταση των νοσηλευτηρίων, πόσες δηλαδή είναι οι νοσηλείες, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού και πόσο ο νέος μεταλλαγμένος ιός έχει φτάσει στην κοινότητα.

Τώρα όσον αφορά στα μέτρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα ακόμα.

Σκέψεις γίνονται αν θα επανέλθουν τα γραπτά μηνύματα έτσι ώστε να περιοριστεί η μετακίνηση των πολιτών ενώ εξετάζεται κατά πόσον θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα λιανικού εμπορείου.

Μεγάλο ερωτηματικά, υπάρχει και για το μέλλον των σχολείων. Αν θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, τι θα γίνει με την προδημοτική αλλά και με τις εξετάσεις τετραμήνων.

Όσον αφορά στον εκκλησιασμό την ημέρα των Θεοφανείων, οι πληροφορίες λένε ότι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την λειτουργία 75 άτομα εντός του ναού, αλλά θα απαγορευτεί ο καθαγιασμός των υδάτων.

Ο περιορισμός των συναθροίσεων θα συνεχίσει να υφίσταται, αφού οι επιδημιολόγοι θεωρούν πως είναι το κλειδί στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αριθμός μελών από την επιστημονική ομάδα θεωρούν μεν την επέκταση των μέτρων αναμφισβήτητη, ωστόσο, δεν είναι υπέρ ενός ολικού lockdown, αφού όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν άλλα μέτρα, τα οποία αθροιστικά ή συνολικά, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά. 

Σενάρια υπάρχουν πάντως και για τη διάρκεια των νέων αυστηρών περιορισμών, αφού κάποιοι επιστήμονες προκρίνουν τις δύο εβδομάδες και κάποιοι άλλοι τον ένα μήνα.

Ωστόσο, η απόφαση θα είναι πολιτική και σε αυτή θα συνυπολογιστούν τόσο οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους, όσο και οι ψυχολογικές συνέπειες στους πολίτες.