Τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες, θα συνεχίσουν οι αυξημένοι αριθμοί νοσηλευόμενων σε τμήματα και ΜΕΘ, καθώς έχει συσσωρευθεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο «ενεργών» περιστατικών, αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον  Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Προσθέτει ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση για τις επόμενες ημέρες, σταδιακή μείωση των καθημερινών περιστατικών και σταδιακή βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών

Σε ερώτηση που διατυπώνει, «γιατί όχι πλήρης περιορισμός μετακινήσεων;», απαντά ότι «συνεχίζουμε και βασιζόμαστε σε έναν βαθμό ατομικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης». Προσθέτει ότι οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι στις επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές θα είναι κλειστοί, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις είναι μειωμένος.

Τονίζει ότι το γενικευμένο lockdown είναι το έσχατο μέτρο, το οποίο είναι δεσμευτικό και με άγνωστη πραγματική διάρκεια.

Σε ερώτηση που διατυπώνει, «γιατί όχι γενικευμένο lockdown;», απαντά ότι υπάρχουν περιθώρια από άποψη επιδημιολογικών δεικτών και δεικτών νοσηλείας για κλιμακωτή εφαρμογή μέτρων, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται γενικευμένο σε περίπτωση επιδείνωσης.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η εμπειρία των τελευταίων μηνών μάς βοηθά στον σχεδιασμό μέτρων βάσει τοπικών παρατηρήσεων, με μικρότερο πλήγμα στην οικονομία» κι ότι «σημαντική είναι η προάσπιση άλλων πτυχών της κοινωνίας, όπως κοινωνική συναναστροφή, θεσμός οικογένειας, ψυχική υγεία, με άμεσο περιορισμό επαφών στις πιο πληγείσες περιοχές».

Για τον περιορισμό του ωραρίου, σημειώνει ότι στοχεύει και πάλι στη μείωση των επαφών, ειδικά σε ώρες και σε χώρους όπου η άρση αναστολών και ο μειωμένος έλεγχος ευνοούν τη μετάδοση.

Σε άλλη ερώτηση που διατυπώνει, «γιατί όχι εργαστηριακός έλεγχος όλου του πληθυσμού;», απαντά ότι είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθούν όλοι (άρα αρκετοί θετικοί θα ξεφύγουν), προσθέτοντας ότι όση ευαισθησία κι αν έχει το τεστ, θα υπάρχουν αρκετά ψευδώς αρνητικά αναλογικά του πληθυσμού, άρα πάλι επιπλέον θετικοί που ξεφεύγουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ