Το κοινό αηδόνι έχει το επιστημονικό όνομα Luscinia megarhynchos και ανήκει στην οικογένεια των τσιχλών. Πρόκειται για ένα αγαπημένο πουλί το οποίο έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους, θρύλους και παραδόσεις, με γνωστότερη αναφορά στο ποίημα “τα αηδόνια που δεν σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες”, του ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Το αηδόνι είναι ένα μικρόσωμο, κυρίως καστανόλευκο πουλί, με μήκος που φτάνει τα 15-16,5 εκ. Πρόκειται για ένα μεταναστευτικό είδος που επισκέπτεται το νησί μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζει κυρίως μέσα σε θάμνους και σε πυκνά και υγρά δάση, κρυμμένο σε κλαδιά και φυλλώματα.

Τρέφεται με έντομα και νύμφες εντόμων, σκουλήκια, μικρές αράχνες και ρώγες σταφυλιών. Το κελάηδημα του αηδονιού είναι η φωνή της φύσης και είναι εντονότερο την εποχή του ζευγαρώματος, κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε το αρσενικό να προσελκύσει τα θηλυκά ή να υπερασπίσει την περιοχή του. Το θηλυκό γεννά τον Μάιο 4-5 αβγά με καστανό-λαδί κέλυφος, τα οποία και επωάζει για δύο εβδομάδες.

Τα αηδόνια που βρίσκονται κοντά σε πόλεις τραγουδούν πολύ δυνατά, για να ξεπεράσουν τον θόρυβο. Στο νησί μας, αυτά τα γλυκόλαλα πουλιά, πολλές φορές παγιδεύονται και πεθαίνουν σε ξόβεργα και δίκτυα που παράνομα χρησιμοποιούνται για την παγίδευση πουλιών. Τα αηδόνια χρειάζονται την αγάπη και την προστασία μας.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού