Του Αντώνη Κέστα

Με την πανδημία του κορωνοιού, ήταν λογικό πως θα επηρεαστεί και το ποδόσφαιρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η UEFA να προχωρήσει σε κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τους κανονισμούς, έτσι ώστε οι ομάδες να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μία αλλαγή, που αποφασίστηκε και ήδη είναι σε εφαρμογή σε διάφορα πρωταθλήματα, είναι οι πέντε αλλαγές που δικαιούνται να κάνουν οι προπονητές (αντί τρεις). Πάντως, δεν είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση πέντε αναπληρωματικών, καθώς αυτό το αποφασίζουν οι Ομοσπονδίες κάθε χώρας. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, αρχίσαμε το φετινό πρωτάθλημα με το γνωστό σύστημα στις αλλαγές. Δηλαδή, μόνο τρεις παίκτες μπορούν να περάσουν στο γήπεδο, ερχόμενοι από τον πάγκο.

Πρόσφατες δηλώσεις, όμως, από τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε τους τεχνικούς εδώ στην Κύπρο, να προχωρούν σε πέντε αλλαγές.

«Έχουμε στο τραπέζι πρόταση για αύξηση των αλλαγών από 3 σε 5. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε εσωτερικά στην ΚΟΠ, το τεχνικό μας τμήμα και η εκτελεστική. Θα μετρήσουμε τα συν και τα πλην, διότι υπάρχουν πολλά συν, αλλά και πλην και αν χρειαστεί θα πάρουμε απόφαση, αν θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευχέρεια, που μας δίνει η τελευταία απόφαση της εκτελεστικής της UEFA» ήταν η τοποθέτηση του Κούμα για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπάρχουν και τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ας αρχίσουμε από τα θετικά. Θα μπορούν οι προπονητές να χρησιμοποιούν περισσότερους ξεκούραστους παίκτες. Επίσης, κάποιοι απαραίτητοι για την ομάδα τους ποδοσφαιριστές, θα μπορούν μέσα από τις αλλαγές να παίρνουν ανάσες. Λογικά, θα μειωθούν οι τραυματισμοί. Με την δυνατότητα πέντε αντί τριών αλλαγών θα αυξηθούν οι πιθανότητες για να πάρουν περισσότερες ευκαιρίες οι νεαροί Κύπριοι ποδοσφαιριστές.

Μάλιστα, μια πρόταση – εισήγηση που «έριξε στο τραπέζι» ακροατής της εκπομπής «Μεγάλη Κερκίδα», είναι, οι δύο από τις πέντε αλλαγές να είναι υποχρεωτικά με Κύπριους. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πως θα είναι θετική εξέλιξη και για τις ακαδημίες. Επίσης, δύσκολα μια ομάδα θα ολοκληρώσει αγώνα με παίκτη λιγότερο, καθώς θα αυξηθούν οι αλλαγές.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικά που μπορούμε να συζητήσουμε. Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίες ομάδες δεν έχουν την ίδια ποιότητα στον πάγκο, σε σχέση με ομάδες που έχουν πιο ψηλούς προϋπολογισμούς. Αυτόματα, οι παραδοσιακά μεγάλες ομάδες θα έχουν πλεονέκτημα.

Παράλληλα, αν πάμε από σύνολο έξι αλλαγών σε δέκα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως θα προκύπτουν περισσότερες καθυστερήσεις σε ένα παιχνίδι. Θα σταματά περισσότερο ο αγώνας και θα χάνεται ο ρυθμός. Θα θυμίζουν οι αγώνες φιλικά, εκεί που γίνονται πολλές αλλαγές.

Αν τελικά εφαρμοστεί και στο κυπριακό πρωτάθλημα ο νέος κανονισμός, θα πρέπει να υπάρχει όριο, πόσες φορές θα σταματούν οι προπονητές τον αγώνα για να κάνουν τις πέντε τους αλλαγές. Τέλος, οι πολλές (αν γίνουν και μαζεμένες) αλλαγές δεν σημαίνει πως θα αλλάξουν την εικόνα μιας ομάδας προς το καλύτερο. Καμιά φορά γίνεται και το αντίθετο. Που επηρεάζει αρνητικά.

Με λίγα λόγια. Σε κάποια παιχνίδια, οι προπονητές θα βγαίνουν κερδισμένοι με το να ρίξουν στον αγώνα πέντε φρέσκους ποδοσφαιριστές από τον πάγκο. Σε κάποια παιχνίδια, όμως, ίσως μπερδέψουν την ομάδα με τις πολλές αλλαγές και να τους γυρίσει σε μπούμερανγκ.

Εμείς θα περιμένουμε να δούμε. Ποια θα είναι η απόφαση της ΚΟΠ στο συγκεκριμένο θέμα των αλλαγών.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6