Άνοιξαν στις 8 το πρωί οι κάλπες στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου Τ/κ ηγέτη, ενώ παράλληλα διεξάγεται και δημοψήφισμα για «συνταγματικές» αλλαγές που αφορούν την αύξηση των «δικαστών», μελών του «ανωτάτου δικαστηρίου».

Πρόκειται για την 10η διαδικασία ανάδειξης «προέδρου» του ψευδοκράτους, στην οποία κατέρχονται 11 υποψήφιοι, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Από αυτούς, οι 7 κατέρχονται ως ανεξάρτητοι και οι 4 ως κομματικοί.

Υποψήφιοι είναι ο Ερσίν Τατάρ του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο Τουφάν Ερχιουρμάν του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Ερχάν Αρικλί του Κόμματος της Αναγέννησης, ο Φουάτ Τσινέρ του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ, Αχμέτ Μποράν, Μουσταφά Ουλάς,  Αλπάζ Ουζ, Κουντρέτ Οζερσάι και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων σε αυτές τις λεγόμενες «εκλογές» είναι 198.867.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.00 το απόγευμα ενώ γύρω στις 22.00 αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για την εκλογή του νέου Τ/κ ηγέτη και για το δημοψήφισμα.

Η ψηφοφορία διεξάγεται με βάση τα μέτρα για τον κορωνοϊό, με τη χρήση μασκών και γαντιών για όσους προσέλθουν στις κάλπες.

Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων των λεγόμενων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου.