Ένα προστατευτικό στρώμα αερίου, χιλιόμετρα επάνω από εμάς, είναι ένα απαραίτητο μέρος για τη ζωή στον πλανήτη μας. Το πολύ σημαντικό αυτό αέριο είναι το όζον και χωρίς το στρώμα του, δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε ζωή στη γη. Η στιβάδα του όζοντος, που βρίσκεται στην στρατόσφαιρα, φιλτράρει αδιάκοπα τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες βλάπτουν ανθρώπους, ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς, ενώ βοηθά επίσης στη διατήρηση της θερμικής ισορροπίας στον πλανήτη μας.

Διάφορα προωθητικά αερίων, ψυκτικά, φυτοφάρμακα, διαλυτικά φαρμάκων και χρωμάτων είναι πηγές χημικών αερίων που καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος. Μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις παρατηρούνται ήδη από την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος, όπως η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος και ο πολλαπλασιασμός των οφθαλμολογικών παθήσεων, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η πρόκληση γενετικών βλαβών λόγω της ευαισθησίας του DNA στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Η Σύμβαση της Βιέννης για την προστασία της στοιβάδας του όζοντος και το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος, είναι αφιερωμένες στην προστασία του στρώματος του όζοντος.

Από το 2010, η ΕΕ είχε μειώσει την κατανάλωση των κυριότερων ουσιών που καταστρέφουν το όζον στο μηδέν. Η Κύπρος επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ από το 1992.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού