Έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες, ο γνωστός χορογράφος και Διευθυντής του Κέντρου χορού του Δήμου Λεμεσού, Λάμπρος Λάμπρου, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε τη θλίψη ολόκληρης της Λεμεσού για τον θάνατο του Λάμπρου Λάμπρου, ο οποίος, όταν επέστρεψε από το εξωτερικό όπου είχε διαπρέψει, δημιούργησε στο δημοτικό Κέντρο χορού ένα φυτώριο που έβγαλε αρκετούς νέους καλλιτέχνες, που επίσης  διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Τόνισε πως ο Λάμπρος Λάμπρου στήριξε όσο κανένας άλλος τους Κύπριους καλλιτέχνες, πως με τον θάνατό του δημιουργείται ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα πολιτιστικά δρώμενα  της πόλης, όμως αιωνία θα είναι η μνήμη του λόγω της προσφοράς του.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και το προσωπικό του Δήμου εκφράζουν στην οικογένεια του εκλιπόντος ειλικρινή συλλυπητήρια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η δράση και το έργο του Λάμπρου Λάμπρου παραμένουν ζωντανά και συνεχίζονται μέσα από μια πληθώρα χορευτών, χορευτριών και χορογράφων που εκκόλαψε το Δημοτικό Κέντρο Χορού και η μνήμη του θα παραμείνει άσβεστη αφού η όλη προσφορά του συνιστά μέρος της συλλογικής συνείδησης της πόλης. 

Η κηδεία του Λάμπρου Λάμπρου θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 το πρωί, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό. Εισφορές θα γίνονται στον ΠΑΣΥΚΑΦ.

Ο Λάμπρος Λάμπρου γεννήθηκε στη Ζαμβία της Αφρικής. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο χορό σε ηλικία οκτώ χρονών με μπαλέτο, μιούζικαλ και κλακέτες. Φοίτησε στο Λονδίνο στο Arts Educational School όπου χόρεψε το ρόλο του πρίγκηπα στη Λίμνη των Κύκνων, καθώς και στη περίφημη Σχολή του Βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου.

Έγινε μέλος του Alberta Ballet στον Καναδά για 13 χρόνια και χορογράφος του συγκροτήματος το 1979. Ίδρυσε το επαγγελματικό πρόγραμμα της Σχολής του Alberta Ballet, για χορευτές που αναζητούν σταδιοδρομία στο χορό.

Το χορογραφικό έργο του Λάμπρου περιλαμβάνει πάνω από 50 μπαλέτα, όπερα, τηλεόραση, θεατρικά έργα, αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και άλλα χορευτικά γεγονότα. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κούβα, Αυστραλία, Ισλανδία, Κίνα και Ελλάδα. Επιπλέον έχει διδάξει κλασικό μπαλέτο σε μεγάλα χορευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές.

Η στενή του σχέση με την Κύπρο ξεκίνησε από το 1992, όταν ανέβασε την πρώτη ολοκληρωμένη παραγωγή του μπαλέτου Καρυοθραύστης. Η επιθυμία του να καθοδηγεί νεαρούς χορευτές πραγματοποιείτο με ετήσια καλοκαιρινά σχολεία και χορογραφικά εργαστήρια, ενώ το 2006 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Κέντρου Χορού Λεμεσού.

Ο Λάμπρος έχει τιμηθεί πολλές φορές για τη δημιουργικότητά του και τις πολιτιστικές του υπηρεσίες, από τις κυβερνήσεις της Κούβας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

 

Συνέντευξη που παραχώρησε το 2010 στη Νίτσα Παύλου για το περιοδικό Λεμεσόραμα: