Ο Αόρατος ή Άρκευθος ο φοινικικός έχει το επιστημονικό όνομα Juniperus phoenicea L. Είναι αρωματικός, κωνοφόρος, αειθαλής θάμνος, ή μικρό δέντρο, ύψους μέχρι 10 μ.

Έχει πυκνή και κωνική κώμη και πιστεύεται ότι πήρε το επίθετο αόρατος γιατί η πυκνή κόμη του κάνει έναν άνθρωπο που θα κρυφτεί στο εσωτερικό της αόρατο. Είναι μόνοικο είδος και ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Ο Φοινικικός Αόρατος είναι είδος της θερμής και ξηρής ζώνης των χωρών της Μεσογείου. Η εξάπλωσή του στην Κύπρο ξεκινά από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι τα 500 μ. υψόμετρο.

Απαντάται σε θαμνώνες σε διάφορες περιοχές της παραλιακής ζώνης και σε σταθεροποιημένες θίνες. Οι πιο καλά διατηρημένοι θαμνώνες του φοινικικού Αοράτου στην Κύπρο είναι αυτοί του Ακρωτηρίου, του Ακάμα και της Καρπασίας. Το ξύλο του Αόρατου του φοινικικού είναι σκληρό, εύοσμο και δεν προσβάλλεται από έντομα. Γι’ αυτό και σε αρκετά μέρη της Κύπρου, κάτοικοι της υπαίθρου έβαζαν μικρά κομμάτια ξύλου του Αόρατου σε ερμάρια φύλαξης ρούχων, για να τα προστατέψουν από έντομα, αλλά και ως αρωματικό.

Το ξύλο του είναι πολύ ανθεκτικό στη σήψη, και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε πολύ μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα στη στέγαση κατοικιών και άλλων υποστατικών, καθώς και για την κατασκευή φτερωτών των αλακατιών αλλά και για περιφράξεις.

Ο Διοσκιουρίδης γράφει ότι τα ξύλα χρησιμοποιούνταν για τον αρωματισμό του αρκεύθινου οίνου.

Δυστυχώς ο Αόρατος δεν αναγεννιέται μετά από πυρκαγιές και οι οικότοποί του κινδυνεύουν.

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού