Τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες Κυριακή σε 24 ώρες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και της διανομής της δεξαμεθαζόνης, του πρώτου φαρμάκου που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε σοβαρά ασθενείς με Covid-19. Σύμφωνα με καταμετρήσεις του πρακτορείου Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, τα περιστατικά κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 9.000.000.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ τόνισε πως η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να «επιταχύνεται» στον κόσμο, με «ένα εκατομμύριο κρούσματα να καταγράφονται σε μόλις οκτώ ημέρες».
«Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες», πρόσθεσε ο Τέντρος στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το Ντουμπάι.
Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν εισέλθει σε μια φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών τους.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τέντρος είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» αυτή τη νέα φάση, εκτιμώντας ότι, παρά την ανάγκη άρσης του lockdown, ο ιός εξακολουθεί «να εξαπλώνεται γρήγορα» και παραμένει «θανατηφόρος». Όπως τόνισε, «χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες για να καταγραφεί το πρώτο εκατομμύριο των κρουσμάτων. Το τελευταίο εκατομμύριο καταγράφηκε σε μόλις οκτώ ημέρες».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για μελλοντικές πανδημίες, οι οποίες ενδέχεται να ξεσπάσουν «σε οποιαδήποτε χώρα, ανά πάσα στιγμή και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους επειδή δεν είμαστε προετοιμασμένοι».
«Δεν γνωρίζουμε ούτε πού ούτε πότε θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία, όμως γνωρίζουμε ότι θα έχει φρικτές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τρόπο ζωής και την οικονομία», προειδοποίησε ο Τέντρος.
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε χώρες και πόλεις
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 7.600 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις 592.280, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Παράλληλα, η αρμόδια επιτροπή αντιμετώπισης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο πέθαναν 92 άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας στη Ρωσία έχει φθάσει τις 8.206.
Έπειτα από 100 και πλέον ημέρες καραντίνας, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης γιορτάζουν σήμερα την πρόοδο που έχουν καταγράψει στον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχοντας τη δυνατότητα να πάνε ξανά στα κομμωτήρια, να κάνουν τα ψώνια τους στα καταστήματα, που έμειναν για μήνες κλειστά και να γευματίζουν στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων.
Η πόλη της Νέας Υόρκης που κάποτε υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως, είναι η τελευταία κατά σειρά περιοχή της πολιτείας που προχώρησε στη Φάση 2 της επανεκκίνησης με την επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων εστιατορίων και μπαρ, όπως και πολλών καταστημάτων.
Τα κουρεία και τα κομμωτήρια υποδέχθηκαν τους πελάτες για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου. Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν ξανά και οι παιδικές χαρές στην αμερικανική μεγαλούπολη. Την ίδια ώρα, περίπου δώδεκα πολιτείες στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας είδαν τα νέα κρούσματα της Covid-19 να καταγράφουν άνοδο και συχνά, επίσης, αυξήσεις ρεκόρ στον αριθμό των νοσηλειών. Ειδικότερα, αύξηση ρεκόρ κατέγραψαν οι νέες μολύνσεις την περασμένη εβδομάδα στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, το Ορεγκον, τη Νότια Καρολίνα, τη Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ.
Η Ολλανδία κατέγραψε 69 νέα κρούσματα της Covid-19 σήμερα και κανέναν νέο θάνατο λόγω κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας στην ημερήσια ενημέρωσή τους.
Είναι το πρώτο 24ωρο από τις 9 Μαρτίου κατά το οποίο δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι από το ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM). Τα κρούσματα στην Ολλανδία μειώνονται σταδιακά από τότε που έφθασαν στο αποκορύφωμά τους στις αρχές Απριλίου. Τα μέτρα του lockdown χαλαρώνουν σε φάσεις, αν και συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Οι κάτοικοι στη Σαουδική Αραβία βγήκαν από τα σπίτια τους χθες, Κυριακή, για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες για να γιορτάσουν το τέλος της πανεθνικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού, οδηγώντας τις μοτοσικλέτες τους και βγάζοντας βόλτα τα κατοικίδιά τους το βράδυ, μόλις υποχώρησε η ζέστη της ημέρας.
Το βασίλειο έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα τον Μάρτιο για να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις περισσότερες πόλεις της χώρας, όπου οι πιο πολλοί κάτοικοι μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες ή για σοβαρούς λόγους υγείας.
Η Σαουδική Αραβία, που έχει ανακοινώσει πάνω από 157.000 περιστατικά COVID-19 και 1.267 θανάτους, ξεκίνησε μια σταδιακή χαλάρωση των μετακινήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο, ενώ χθες προχώρησε σε πλήρη άρση των κανονισμών περί απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ορισμένοι περιορισμοί συνεχίζουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων. Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό και έχει ανασταλεί το μουσουλμανικό προσκύνημα ούμρα. Για πολλούς, το γεγονός και μόνο ότι μπορούσαν να απολαύσουν τη βραδινή δροσιά ήταν αρκετό.
Η Βουλγαρία έδωσε σήμερα εντολή στους πολίτες της να φορούν και πάλι προστατευτικές μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, αφού η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που έχει καταγράψει μέχρι τώρα.
Η εντολή, η οποία εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ, έρχεται 10 ημέρες αφότου ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως η χρήση μάσκας «συνιστάται πάρα πολύ» στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι υποχρεωτική, πλην των δημόσιων μέσων μεταφοράς, των φαρμακείων και των ιατρικών εγκαταστάσεων.
«Ο μοναδικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να διαφυλαχθεί η υγεία και η ζωή Βουλγάρων πολιτών», δήλωσε ο Ανάνιεφ προσθέτοντας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες στα καταστήματα, τις αθλητικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, τους κινηματογράφους και τα θέατρα. Η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων είναι επίσης υποχρεωτική. Ο Ανάνιεφ δήλωσε πως θα επιτραπεί η παρουσία έως 1.000 φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα για τους αγώνες του βουλγαρικού πρωταθλήματος.
Η Βουλγαρία, με πληθυσμό σχεδόν επτά εκατομμύρια ανθρώπους, έχει ανοίξει και πάλι τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ οι συστάσεις για παραμονή στο σπίτι έχουν αρθεί στις περισσότερες περιοχές.
Ωστόσο, στη χώρα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα 606 νέα κρούσματα Covid-19, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η Βουλγαρία έχει καταγράψει 3.905 κρούσματα και 199 θανάτους από τον κορωνοϊό. «Προφανώς τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας για ολόκληρη τη χώρα είναι ανησυχητικά», δήλωσε η δήμαρχος της Σόφιας, Γιορντάνκα Φαντάκοβα.
Πηγή: KYΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP