Μετέωροι παραμένουν οι γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών, όπως φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, αφού αναμένουν εδώ και μήνες απάντηση από το υπουργείο Υγείας για το κατά πόσο θα επιχορηγηθεί ένα μέρος των εξόδων των θεραπειών όπως τους έχουν υποσχεθεί.
Μια απάντηση… από τον περασμένο Ιανουάριο
Ο Νικόλας Ανδρέου, γονέας παιδιού που χρήζει θεραπειών κατήγγειλε στο Κανάλι 6, ότι ενώ μάζεψε όλες τις αξιολογήσεις και αποδείξεις όπως του ζητήθηκε, αναμένει απάντηση από τον περασμένο Ιανουάριο.
«Μας είπαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να μαζέψουμε αξιολογήσεις από παιδονευρολόγους, ψυχολόγους και ειδικούς για θέματα αυτισμού και τα χαρτιά από τους εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές. Συμπληρώσαμε το έντυπο του Υπουργείου Υγείας και το αποστείλαμε στη γενική διευθύντρια κ. Χριστίνα Γιαννάκη. Μας είπαν ότι το τέλος του χρόνου θα ήταν η τελευταία ημερομηνία που θα έπρεπε να σταλούν τα έντυπα για να γίνουν στη συνέχεια οι πληρωμές. Ακόμα αναμένουμε… δεν είχαμε καμία ανταπόκριση ούτε αν μας έχουν εγκρίνει ή όχι. Νας πω ότι για τη θεραπεία του παιδιού μας χρειάζονται 500 ευρώ τον μήνα, αλλά ακόμα δεν είχαμε καμία απάντηση», κατήγγειλε στον σταθμό μας ο κ. Ανδρέου.
Το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από διαβήματα συνδέσμων και οργανωμένων συνόλων των γονέων, ότι θα επιχορηγούσε τους γονείς παιδιών με αναπηρίες με το πόσο των 20 ευρώ για κάθε φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία ή λογοθεραπεία στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο από τον ιδιωτικό τομέα, οι επαγγελματίες υγείας των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, χρεώνουν για κάθε θεραπεία 25-50 ευρώ με μέσο όρο τα 30 ευρώ.
Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από τον δημόσιο τομέα της υγείας, αφού οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονται στα νοσηλευτήρια μόνο κατά τις πρωινές ώρες όταν τα παιδιά βρίσκονται στα σχολεία τους.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας θα κάλυπτε σε δύο τετραμηνίες την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 με Ιούνιο 2020 οπότε αρχίζει η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στα πλαίσια του ΓεΣΥ.
Σημειώνεται ότι οι λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές θα αρχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες στα πλαίσια του ΓεΣΥ από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Πάνω από χίλιοι γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα
Κληθείσα από τον σταθμό να σχολιάσει το θέμα, η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, Γιούλα Πιτσιάλη, ανέφερε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι γονείς παιδιών με αναπηρίες.
«Όλοι οι γονείς με τους οποίους μιλούμε έχουν παράπονα, άλλοι δεν έχουν εγκριθεί ακόμα για την επιχορήγηση θεραπειών, ακόμη και εκείνοι που έχουν εγκριθεί δεν έχουν πληρωθεί», είπε η Γιούλα Πιτσιάλη.
Ούτε το επίδομα για ήπιες αναπηρίες…
Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως λόγω της απόφασης του υπουργείου Υγείας ότι θα επιχορηγούσε μερικώς τις θεραπείες των παιδιών αυτών, το υπουργείο Εργασίας έλαβε την απόφαση ότι δεν θα καταβάλει το επίδομα για παιδιά με ήπιες αναπηρίες που ανέρχεται σε 226 ευρώ. Αυτό το επίδομα θα δινόταν σε παιδιά που δεν εγκρίνονται για το ΕΕΕ. Όπως ανέφερε στον σταθμό μας η κ. Πιτσιάλη, με βάση τους πρόσφατους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά με αναπηρίες που θα επιστρέψουν στα σχολεία, οι οικογένειες υπολογίζονται σε 1.400.
Ο σταθμός μας απευθύνθηκε για το θέμα στο υπουργείο Υγείας από το οποίο αναμένουμε απάντηση.
Δημήτρης Στρατής