Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του Μαύρου κατασκοπευτικού Βαν, καθώς η Αρχή Κατά της Διαφθοράς εξέδωσε σήμερα νεότερη ανακοίνωση, με την οποία εμμένει στις θέσεις της, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα.
Η Αρχή, με την ανακοίνωση της, απαντά σε αναφορές του Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος μέσω συνέντευξης του, στο ΠΟΛcast, υποστήριξε πως η Νομική Υπηρεσία δεν ενημερώθηκε ότι θα ελέγχονταν οι χειρισμοί της Εισαγγελίας και ειδικότερα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, και ότι η απόφαση για να μην διερευνηθεί η υπόθεση «Μαύρο Βαν» ανήκε καθαρά στην Αρχή.
Επανερχόμενη στο θέμα λοιπόν, η Αρχή κατά της Διαφθοράς ξεκαθαρίζει ότι είχε αποφασίσει να διευρύνει αυτεπάγγελτα την έρευνά της σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ότι, ύστερα από συνάντηση που έγινε στις 29 Ιουλίου στη Νομική Υπηρεσία, είχε καταστεί σαφές πως στο πεδίο της έρευνας περιλαμβανόταν και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
Αναφέρεται μάλιστα την ανακοίνωση της Αρχής ότι, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, αποχώρησε από τη συνάντηση όταν διαφάνηκε ότι η έρευνα θα αφορούσε και το πρόσωπό του.
Επομένως, προστίθεται, όταν την επομένη 30 Ιουλίου, 2026, ο Γενικός Εισαγγελέας απέστελλε την
Επιστολή του αναφέροντας ότι όλα όσα η Αρχή επιθυμούσε να διερευνήσει είχαν ήδη διερευνηθεί, εύλογα δημιουργούσε την εντύπωση ότι σ’ αυτά περιλαμβανόταν και το θέμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως.
Η Αρχή κατά της Διαφθοράς ωστόσο, σημειώνει ότι εκδήλωσε με σαφέστατο τρόπο τη βούλησή της να διεξαγάγει Έρευνα και όπως περιλάβει στο πεδίο της όλες τις πτυχές του Μαύρου Βαν και προς επίτευξη του εν λόγω στόχου, εργαζόταν περισυλλέγοντας υλικό για όλα τα σχετικά γεγονότα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα που εγείρεται έχει να κάνει με ενδεχόμενο ασυμβίβαστου για τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη σε δύο περιπτώσεις που τα θέμα τα παρακολουθήσεων.
Νομικοί κύκλοι, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η νέα ανακοίνωση της Αρχής και εκτιμούν ότι είμαστε στην έναρξη του κύκλου της σύγκρουσης. Σε δήλωση του στην κρατική τηλεόραση ο νομικός Χρίστος Κληρίδης επέκρινε τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και η Αρχή κατά της Διαφθοράς, σημειώνοντας ότι κακώς γίνεται επίκληση του άρθρου 10 του νόμου, επεξηγώντας ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα για να σταματήσει η διερεύνηση από την Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς έδειξε ατολμία να προχωρήσει με αυτό το θέμα ίσως και φοβία, επισημαίνοντας ότι είναι προφανές ότι κρύβονται κάποια ονόματα, τα οποία φαίνεται ότι έδιδαν οδηγίες που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις.

