Η Άγκυρα ζητά Red Notice κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την υπόθεση του στολίσκου προς τη Γάζα – Το γραφείο Νετανιάχου επιτέθηκε προσωπικά στον Ερντογάν, κάνοντας αναφορά και στην κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου

Σε νέα, ιδιαίτερα οξεία φάση εισήλθε η αντιπαράθεση Τουρκίας και Ισραήλ, μετά το αίτημα της Άγκυρας προς την Interpol για έκδοση Red Notice κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη σκληρή ανταλλαγή δηλώσεων που ακολούθησε μεταξύ των δύο πλευρών.

Το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Παρασκευή 21 Αυγούστου ότι ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία για διεθνή αναζήτηση του Νετανιάχου και του Αφέκ Μόσκοβιτς, στο πλαίσιο δικαστικής υπόθεσης που αφορά την ισραηλινή αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud Flotilla, ο οποίος επιχειρούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Τι ακριβώς έχει ζητήσει η Τουρκία

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ, δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη εναντίον συνολικά 35 κατηγορουμένων.

Για τον Νετανιάχου και τον Μόσκοβιτς είχαν εκδοθεί από τουρκικό δικαστήριο εντάλματα σύλληψης στις 14 Ιουλίου, ενώ τώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλει στην Interpol αίτημα έκδοσης Red Notice.

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές τούς αποδίδουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, στέρηση ελευθερίας, πρόκληση σωματικών βλαβών, βασανιστήρια, καταστροφή περιουσίας, ληστεία και εκτροπή μέσων μεταφοράς. Πρόκειται για τις κατηγορίες της τουρκικής δίωξης και όχι για δικαστικά αποδεδειγμένα γεγονότα.

Σφοδρή επίθεση από το γραφείο Νετανιάχου

Η ισραηλινή πλευρά απάντησε με ιδιαίτερα σκληρή προσωπική επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο «αντισημίτη δικτάτορα» και τον κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, για τις πολιτικές του απέναντι στους Κούρδους, για σχέσεις με τη Χαμάς, για φυλακίσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων και για την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Παράλληλα χαρακτήρισε την τουρκική κίνηση «αξιοθρήνητη προσπάθεια» εκφοβισμού της ισραηλινής ηγεσίας και των ενόπλων δυνάμεων.

Άγκυρα: «Μικροπολιτική για εκλογικό όφελος»

Η απάντηση της τουρκικής προεδρίας ήταν επίσης έντονη.

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας κατηγόρησε τον Νετανιάχου και τους συνεργάτες του ότι καταφεύγουν σε «φθηνή πολιτική» με στόχο, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση εκλογικού πλεονεκτήματος, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί πλέον η Τουρκία ως νέα απειλή εντάσσεται στην ίδια στρατηγική.

Κατά την Άγκυρα, η ισραηλινή προεκλογική συζήτηση διαμορφώνεται όλο και περισσότερο γύρω από αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει «ανεύθυνο λαϊκισμό ασφαλείας» και επιθετική ρητορική απειλών.

Η τουρκική προεδρία προειδοποίησε παράλληλα ότι η κλιμάκωση της έντασης για λόγους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα.

Νέα επίθεση και από τον Ομέρ Τσελίκ

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χρησιμοποίησε εξίσου σκληρή γλώσσα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σε ανάρτησή του υποστήριξε ότι «γενοκτονία, σφαγή, ψέματα, δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» έχουν καταστεί, κατά την έκφρασή του, η «ταυτότητα» του Νετανιάχου. Πρόκειται για πολιτικό χαρακτηρισμό του Τσελίκ και όχι για ουδέτερη διαπίστωση.

Η νέα αντιπαράθεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω, όχι μόνο λόγω της Γάζας αλλά και εξαιτίας των ανταγωνιστικών συμφερόντων των δύο χωρών στη Συρία.

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.