Δραματική νύχτα στην τουριστική Ομίς με 36 τραυματίες – Πάνω από 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Γερμανία και 525 στη νοτιοδυτική Γαλλία

Σε πολλαπλά μέτωπα συνεχίζεται η μάχη με τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κροατία και δεκάδες να έχουν τραυματιστεί στη Δαλματική ακτή.

Η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Κροατία, όπου πυρκαγιά που ενισχύθηκε από ισχυρούς ανέμους έφθασε στην τουριστική πόλη Ομίς. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, 36 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, 14 νοσηλεύονται και επτά έχουν τραύματα που απειλούν τη ζωή τους. Περίπου 1.000 κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Δραματική νύχτα στην Ομίς

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε έκταση μεγαλύτερη των 1.000 εκταρίων, φθάνοντας σε κατοικημένες περιοχές και προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Στη μάχη συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 286 πυροσβέστες, 90 οχήματα και τέσσερα εναέρια μέσα.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής η ένταση της πυρκαγιάς είχε περιοριστεί και δεν υπήρχαν ανοικτές φλόγες στο βασικό μέτωπο, ενώ μέρος των δυνάμεων μετακινήθηκε σε νέα πυρκαγιά στη χερσόνησο Πέλιεσατς.

Καταφύγια άνοιξαν σε διάφορες περιοχές μεταξύ Ομίς και Σπλιτ, φιλοξενώντας περίπου 1.000 ανθρώπους, ενώ τμήμα του βασικού παραλιακού αυτοκινητόδρομου έκλεισε για την κυκλοφορία.

Οι φλόγες έφθασαν 300 μέτρα από χωριό στη Γερμανία

Στη δυτική Γερμανία, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

Η εκκένωση του χωριού Γκέι, στην περιοχή Χίρτγκενβαλντ, ολοκληρώθηκε μετά την εντολή που δόθηκε τα ξημερώματα, καθώς το πύρινο μέτωπο πλησίασε σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τον οικισμό.

Η πυρκαγιά, η οποία την Πέμπτη έκαιγε περίπου 25 εκτάρια, επεκτάθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί είχε φθάσει περίπου τα 300 εκτάρια.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, με δύο στρατιωτικά οχήματα να χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη προσβάσεων μέσα στο δάσος. Η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς σε τμήματα της περιοχής υπάρχουν ακόμη μη εκραγέντα πυρομαχικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν αναφερθεί εκρήξεις κατά τη διάρκεια της φωτιάς.

Συναγερμός και στη νοτιοδυτική Γαλλία

Στη Γαλλία, οι αρχές απομάκρυναν 525 κατοίκους από το χωριό Λουγκλόν, στην περιφέρεια Λαντ, καθώς μεγάλη πυρκαγιά σε πευκοδάσος πλησίασε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το κέντρο του οικισμού.

Η φωτιά, που ξέσπασε την Πέμπτη, έχει ήδη κάψει περίπου 1.100 εκτάρια – 11.000 στρέμματα, ενώ στη μάχη συμμετέχουν 500 πυροσβέστες και έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί καμένες κατοικίες στο Λουγκλόν, ωστόσο οι δρόμοι βόρεια και νότια του χωριού έχουν κλείσει. Οι τοπικές αρχές χαρακτηρίζουν την κατάσταση δυσμενή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η εξαιρετικά ξηρή βλάστηση δυσχεραίνουν την επιχείρηση.

Η περιοχή βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κόλπου της Αρκασόν, όπου οι μεγάλες πυρκαγιές στα τέλη Ιουλίου κατέκαψαν περισσότερα από 50.000 εκτάρια και οδήγησαν σε μαζικές εκκενώσεις.

Η επικινδυνότητα παραμένει αυξημένη σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα EFFIS, μέχρι τις 12 Αυγούστου είχαν καεί στην ΕΕ περισσότερα από 567.000 εκτάρια, έκταση υπερδιπλάσια του μέσου όρου της τελευταίας εικοσαετίας για την ίδια περίοδο.

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.