Η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ολλανδία θα στείλουν αεροπλάνα για να τους πολίτες τους που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο με προορισμό την Τενερίφη, το οποίο επλήγη από θανατηφόρο ξέσπασμα χανταϊού, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας στη Μαδρίτη το Σάββατο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει δύο ακόμη αεροπλάνα για τους εναπομείναντες Ευρωπαίους πολίτες, πρόσθεσε ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβεβαιώσει ότι ετοιμάζονται αεροπλάνα και σχέδια έκτακτης ανάγκης για πολίτες εκτός ΕΕ των οποίων οι χώρες δεν μπόρεσαν να στείλουν αεροπορικές μεταφορές, δήλωσε. Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, θα είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη το Σάββατο το απόγευμα και στη συνέχεια θα ταξίδευε στην Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά, μαζί με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας της Ισπανίας για να συντονίσουν την άφιξη του πλοίου, το οποίο αναμένεται να αγκυροβολήσει κοντά στο νησί μεταξύ 0600 και 0800 πμ.

Οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν ότι η εκκένωση του πλοίου πρέπει να πραγματοποιηθεί μεταξύ Κυριακής μεσημέρι και Δευτέρας απόγευμα, πριν οι συνθήκες στη θάλασσα επιδεινωθούν, όπως αναμένεται, μέχρι τα τέλη Μαΐου λόγω θυελλώδους καιρού.

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο MV Hondius αναχώρησε για την Ισπανία την Τετάρτη από τις ακτές του Πράσινου Ακρωτηρίου, αφού ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν από τη χώρα να διαχειριστεί την απομάκρυνση των επιβατών του πλοίου μετά την ανίχνευση επιδημίας χανταϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι οκτώ άτομα αρρώστησαν, συμπεριλαμβανομένων τριών που πέθαναν – ένα ζευγάρι Ολλανδών και ένας Γερμανός υπήκοος. Έξι από αυτά τα άτομα έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, με άλλα δύο ύποπτα κρούσματα, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ο χανταϊός συνήθως μεταδίδεται από τρωκτικά, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Όλοι οι επιβάτες, καθώς και τα 17 μέλη του πληρώματος, θα απομακρυνθούν, αλλά 30 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο και θα ταξιδέψουν στην Ολλανδία, δήλωσε η Υπουργός Υγείας της Ισπανίας Μόνικα Γκαρσία. Οι αποσκευές και η σορός ενός αποβιώσαντος επιβάτη θα παραμείνουν στο πλοίο το οποίο θα απολυμανθεί πλήρως κατά την άφιξή του, πρόσθεσε.

Οι Ισπανοί πολίτες θα αποβιβαστούν πρώτοι με τη σειρά των υπόλοιπων ομάδων πολιτών να καθορίζεται από τις υγειονομικές αρχές. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να αποβιβαστούν μέχρι το αεροπλάνο τους να είναι έτοιμο για αναχώρηση, δήλωσε ο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.