«Τα λιμάνια του Κόλπου είτε θα είναι προσβάσιμα σε όλους ή σε κανέναν» διαμηνύει η Τεχεράνη, προειδοποιώντας ότι «κανένα λιμάνι στον Περσικό Κόλπο ή στον Κόλπο του Ομάν δεν θα είναι ασφαλές εάν τα ιρανικά λιμάνια τεθούν σε κίνδυνο».
Εκπρόσωπος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ σε πλοία σε διεθνή ύδατα είναι παράνομοι και «ισοδυναμούν με πειρατεία». Ανέφερε ακόμη ότι το Ιράν θα εφαρμόσει αποφασιστικά έναν «μόνιμο μηχανισμό» για τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ, μετά τις απειλές των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό τους.
Η Κίνα προτρέπει σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε για την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να εφαρμόσει ναυτικό αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά την αποτυχία των συνομιλιών με το Ιράν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν υποστηρίζει τον αποκλεισμό» των ιρανικών λιμένων, δήλωσε προ ολίγου ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

