Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμη 4 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Κανάλι 6, ο Δήμαρχος Κουρίου Παντελής Γεωργίου, για τη νέα συστάδα με 32 κεραίες που προτίθενται να εγκαταστήσουν οι Βρετανοί στις Βάσεις Ακρωτηρίου.
Ενδεχομένως, εντός της ημέρας να αποσταλεί σχετική επιστολή από τον Δήμαρχο προς το Προεδρικό.
Ο Δήμος και η Επιτροπή του Μερρά Ακρωτηρίου θα έχουν νέα συνάντηση με τις Αρχές των Βάσεων, αφού αυτές προσκομίσουν προηγουμένως σχετικές μελέτες και στοιχεία. Ως γνωστόν, την περασμένη Παρασκευή οι Αρχές των Βάσεων ενημέρωσαν τους τοπικούς φορείς ότι, στο πλαίσιο αναβάθμισης των συστημάτων τους, επιθυμούν να επεκτείνουν το υφιστάμενο σύστημα κεραιών στην περιοχή.
Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται 440 επιπλέον σκάλες κοινοτικής γης, στον λεγόμενο Μερρά, για την τοποθέτηση 32 νέων κεραιών. Όπως δήλωσε ο Παντελής Γεωργίου, η θέση του Δήμου και της Επιτροπής του Μερρά είναι ομόφωνα αρνητική.
Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η περιοχή εμπίπτει στη Συνθήκη Ραμσάρ, όπου δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους αναπτύξεις.
Οι Αρχές των Βάσεων βολιδοσκόπησαν τους τοπικούς φορείς ως προς το τι θα μπορούσε να γίνει από την πλευρά τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες. Πρότειναν δε, παρουσίαση των μελετών που έχουν εκπονηθεί ή εκπονούνται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και επιδημιολογική μελέτη για την εγκατάσταση των νέων κεραιών.
Ο Δήμος Κουρίου έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε νέα επιδημιολογική μελέτη για τα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή, μετά την εγκατάσταση της μεγάλης κεραίας «Πλούτονας», καθώς η τελευταία σχετική μελέτη είχε διενεργηθεί το 2009. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο Υπουργός Υγείας, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, απάντησε πως έχουν δοθεί οδηγίες για άμεση έναρξη της μελέτης.
Τόνισε, επίσης, ότι η γη ανήκει στον Μερρά Ακρωτηρίου και, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς νομικό έρεισμα δεν μπορεί να προχωρήσει. Σε σχετική συζήτηση, τέθηκε το ενδεχόμενο οι Βρετανοί να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου και της Επιτροπής. Όπως ανέφερε, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι η χρήση του άρθρου της επίταξης αποτελεί το έσχατο μέτρο.

