Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναδεικνύει σοβαρές αδυναμίες στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση ενός κρίσιμου ενεργειακού έργου της Αρχής Λιμένων Κύπρου που αφορά στην κατασκευή αγκυροβολίου και την εγκατάσταση δύο υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς υγραερίου στη θαλάσσια λιμενική περιοχή Ζυγίου (Βασιλικού).
Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει ότι, παρότι το έργο χαρακτηρίστηκε στρατηγικής σημασίας και κατεπείγον, το 92% του χρόνου από την αρχική ιδέα έως την έναρξη εργασιών αφιερώθηκε σε συζητήσεις και προετοιμασία, ενώ μόνο το 8% χρησιμοποιήθηκε για την πραγματική υλοποίηση.
Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν το 2015, ενώ η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την υλοποίηση λήφθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2021. Η Σύμβαση υπογράφτηκε τελικά τον Ιούνιο του 2024, με προγραμματισμένη ολοκλήρωση τον Αύγουστο του 2025. Η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού παρουσίασε σοβαρά προβλήματα.
Παρά την περίοδο 18 μηνών που μεσολάβησε μεταξύ ανάθεσης ετοιμασίας των εγγράφων στους Συμβούλους Μελετητές και της προκήρυξης του διαγωνισμού, υπήρξαν έξι τροποποιήσεις στα έγγραφα, δύο εκ των οποίων ουσιαστικές.
Η μία προέβλεπε διπλασιασμό της χρονικής διάρκειας της Σύμβασης από πέντε σε δέκα μήνες και η άλλη αύξηση του εκτιμώμενου κόστους κατά 12,2%, μόλις 11 ημέρες πριν τη λήξη προθεσμίας υποβολής προσφορών. Συνολικά, οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν μόνο δύο και παρουσίαζαν σοβαρούς λόγους απόρριψης. Παρόλα αυτά, ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε και δεν επαναπροκηρύχθηκε, όπως θα έπρεπε.
Έξι μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, και ενώ το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, οι εργασίες βρίσκονταν στο 50% της καθαρής αξίας της Σύμβασης. Η ΑΛΚ, χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση της ΚΕΑΑ, έδωσε εντολή στον εργολάβο για αλλαγή στην όδευση των αγωγών, με διαφαινόμενες σημαντικές επιπτώσεις σε χρόνο και κόστος.
Το έργο, το οποίο χαρακτηρίστηκε κρίσιμο ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσής του, πλέον εξελίσσεται με απροσδιόριστο χρονικό και οικονομικό ορίζοντα. Το κόστος του έργου με βάση τη Σύμβαση είναι 28,7% υψηλότερο από την αρχική εκτιμώμενη αξία (€4,1 εκατ. πλέον ΦΠΑ) και 14,7% υψηλότερο από την τελική εκτιμώμενη αξία (€5.278.000). Η μη ολοκλήρωση στον προβλεπόμενο χρόνο και η αλλαγή όδευσης των αγωγών αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλήγει ότι η περίπτωση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας του κράτους να υλοποιήσει ουσιώδη αναπτυξιακά έργα αποτελεσματικά, εντός χρονοδιαγραμμάτων και του εκτιμώμενου κόστους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφανή και επαγγελματική διαχείριση των δημόσιων έργων.

