Στις 8 Ιουλίου του 1912, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας ανεβαίνει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Είναι 24 ετών και παίρνει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς. Νικάει τους παντοδύναμους Αμερικανούς και κάνει τους απανταχού Έλληνες να πανηγυρίζουν.

Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας θα κερδίσει το χρυσό με την τρίτη και τελευταία προσπάθειά του, πηδώντας 3,37 μέτρα, μόλις έναν πόντο παραπάνω από τον Αμερικανό Πλατ Άνταμς που πήδηξε 3,36 και τον αδερφό του Μπέντζαμιν, με 3,28. Ο Έλληνας αθλητής θα κερδίσει δε ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος.

Η πολύ καλή εμφάνιση του Τσικλητήρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τέσσερα χρόνια πριν, το 1908, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, όταν ήταν μόλις 20 χρονών, είχε κερδίσει άλλα δύο ασημένια μετάλλια, τραβώντας την προσοχή όλων.

Ο πεισματάρης νέος που έγινε 4 φορές ολυμπιονίκης και 20 φορές πανελληνιονίκης, σε πέντε διαφορετικά αγωνίσματα και σε διάστημα μόλις 6 χρόνων, κατέκτησε από 2 μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, το δε χρυσό του 1912 στη Στοκχόλμη, μετάλλιο που πήρε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μόλις στα 24 του χρόνια, αποτέλεσε επί σειρά δεκαετιών ορόσημο, μια που χρειάστηκε να περάσουν 80 χρόνια για να πάρει ξανά η Ελλάδα στον στίβο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Μετά από όλα αυτά, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, αυτός που είχε ύψος 1,90, ο αθλητής που τον έλεγαν πουλί λόγω της τεχνικής του στα άλματα, έγραψε για πάντα το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Πολλοί μιλούσαν για έναν άνθρωπο που είχε εμμονή με τη δόξα και ήθελε πάντα να διακρίνεται. Γράφεται μάλιστα πως ο ίδιος έλεγε για τον εαυτό του ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξος και πεισματάρης.

Με αυτό το πείσμα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, μόλις 2 μήνες μετά το χρυσό μετάλλιο που έφερε στην Ελλάδα από τη Στοκχόλμη το 1912, ζήτησε να καταταγεί για να πολεμήσει στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρ’ ό,τι όλοι τον απέτρεψαν και η πολιτεία έκανε τα πάντα για να μην διακινδυνεύσει, εκείνος κατετάγη εθελοντής. Μόλις λίγους μήνες μετά, έπαθε μηνιγγίτιδα και άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 25 χρονών.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.