Η ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο οντότητες με δείκτη ευφυίας (IQ) που θα αγγίζει το 5.000, θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα για τον ρόλο του ανθρώπου στη λήψη αποφάσεων, όπως επισημάνθηκε από ειδικούς στο πρόσφατο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο RGC στην Πάτρα. Η ΤΝ ήδη μεταμορφώνει την καθημερινότητα, τις εθνικές οικονομίες, την αμυντική στρατηγική και τις διεθνείς ισορροπίες, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη για προσαρμογή και αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων, αλλά και για προσοχή στις ηθικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Ο Σύμβουλος Ψηφιακής Πολιτικής και Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, Βασίλης Κουτσούμπας, υπογράμμισε τη δυνατότητα «ψηφιακών εθνών» να ασκούν γεωπολιτική, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους. Για την Ελλάδα, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε τη «μοναδική ευκαιρία» συνένωσης μεγάλων αμυντικών εταιρειών με εταιρείες νέας τεχνολογίας για την εγχώρια παραγωγή στον τομέα της άμυνας. Ανέφερε επίσης ότι η χώρα ήδη αξιοποιεί την ΤΝ σε τομείς όπως η δασική προστασία, με περαιτέρω επέκταση να σχεδιάζεται για το 2025, τονίζοντας την ανάγκη τα οφέλη της ΤΝ να διαχυθούν στο ευρύτερο κοινό.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Δαφνομήλης, Σύμβουλος Foresight στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της ΤΝ σε ζητήματα όπως οι σχέσεις Ευρώπης-Ασίας, η προμήθεια πρώτων υλών, η διαστημική τεχνολογία, το δημογραφικό και η μετακίνηση ταλέντων. Προειδοποίησε για έναν ιδιότυπο «εθνικισμό στην Τεχνητή Νοημοσύνη» και τη στρατηγική κατάτμηση του διεθνούς συστήματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση θα παραμείνει στον άνθρωπο και η ηθική διάσταση είναι κρίσιμη.

Την ανησυχία της για τη διστακτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στην ΤΝ εξέφρασε η Μαρίκα Λάμπρου, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CEL. Τόνισε ότι «όσοι εισάγουν πιο γρήγορα την ΑΙ θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν», προειδοποιώντας όμως για την ανάγκη προσοχής από παρόχους υπηρεσιών ΤΝ χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η κ. Λάμπρου υπογράμμισε τον κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων εάν η Ελλάδα μείνει πίσω στην υιοθέτηση της ΤΝ.

Ο Ισίδωρος Σιδερίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Pobuca, έθεσε το ερώτημα της ανθρώπινης συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων απέναντι σε μελλοντικές οντότητες ΤΝ με IQ 5.000, επισημαίνοντας ότι «νομοτελειακά η ΑΙ θα μας ξεπεράσει πολύ στο IQ». Πρόσθεσε ότι τα μοντέλα ΤΝ αναμένεται να παράγουν όλο τον πλούτο σε μερικά χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα στην Ευρώπη, λόγω της κουλτούρας ποιότητας ζωής που την χαρακτηρίζει.

 

πηγή ΚΥΠΕ

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.