Παρά την καθοδική πορεία των εισροών των παράτυπων μεταναστών, που διαπιστώνεται τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι εφικτός ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Αυτό διαπιστώνει σε ειδική έκθεση της, που σχετίζεται με την διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσε η Αστυνομία συνολικά 290 χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών, αφίχθηκαν μεν νόμιμα στην Κύπρο την περίοδο 2014-2023, δεν φαίνεται να αναχώρησαν δε, κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα συνεχίζουν να διαμένουν παράνομα στο νησί.

Αυτά τα 290 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την έκθεση δεν έχουν καταχωρισμένη αναχώρηση στο Αρχείο Αναχωρήσεων, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει η προβλεπόμενη προθεσμία της άδειας τους.

Από έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκύπτει, πως το 80% των ατόμων αυτών προέρχονται από τη Βρετανία, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Αυστραλία. Ανάμεσά τους εντοπίσθηκε σημαντικός αριθμός ατόμων που εξέδωσαν ταξιδιωτικό έγγραφο από Ινδία, Φιλιππίνες, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Βιετνάμ, Κονγκό, Σομαλία και Αφγανιστάν,

Οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, σημειώνεται στην έκθεση, παρόλο που ανάφεραν κάποιες επεξηγήσεις, εντούτοις δεν παρείχαν αξιόπιστη πληροφόρηση για την τύχη των ατόμων αυτών.

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δαπάνησε μόνο για την διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης συνολικά 500 εκατομμύρια κατά την περίοδο 2021 με 2024. Στο ποσό αυτό δεν λαμβάνονται υπόψιν οι έμμεσες δαπάνες όπως η αστυνόμευση.

Ορισμένες από τις δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να αποφευχθούν, προστίθεται, εάν η εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας επιτυγχανόταν με γρηγορότερους ρυθμούς και εάν οι απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών/αιτητών διεθνούς προστασίας ολοκληρώνονταν νωρίτερα.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι φορολογούμενοι πληρώνουν ακριβά και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων των αλλοδαπών, οι οποίες έχουν η μέση διάρκεια εξέτασης που ξεπερνά τους 20 μήνες.

Παρά την αύξηση των εξεταστών της ΥΑ, μέχρι τον Μάρτιο του 2024 εξακολουθούσε να εκκρεμεί η εξέταση 25.489 αιτήσεων, αριθμός που, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, έχει μειωθεί σήμερα περίπου στις 19.000.

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης, πως από τις 40.616 υπήκοους τρίτων χωρών που εισήλθαν παράνομα στη Δημοκρατία την περίοδο 2021-2023 γύρω στις 13.000, συνεχίζουν να βρίσκονται στο νησί παράνομα.

Kanali 6
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.