Ήδη τα πρώτα 276 οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί λόγω αερόσακων Takata και προβληματικών φρένων, λόγω της αποτίμησης κινδύνου από τους κατασκευαστές τους.
Στον απόηχο της έκδοσης των διαταγμάτων ο Υπουργός Μεταφορών επισήμανε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι οι εισαγωγείς σε συνεννόηση με τους κατασκευαστές, είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν “έγκυρη” πληροφόρηση στο κοινό, για την κατάσταση κάθε οχήματος που είναι υπό ανάκληση.
Σε ό,τι αφορά στα 82 χιλιάδες οχήματα τα οποία βρίσκονται στις λίστες των ανακλήσεων ο Υπουργός Μεταφορών κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τους εισαγωγείς ώστε να διευθετήσουν έγκαιρα ραντεβού για αντικατάσταση των αερόσακων. Όπως ξεκαθαρίστηκε από την ανταπόκριση του κόσμου, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των αερόσακων που θα παραγγελθούν.
Αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει αρχίσει μια προσπάθεια απευθείας συνεννόησης με τους κατασκευαστές και πως καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση της χρέωσης που επιβάλλουν δύο εισαγωγείς, για να προσφέρουν πληροφορίες για μεταχειρισμένα οχήματα.
Ο Υπουργός Μεταφορών, παραδέχθηκε πάντως ότι ο στόχος για αντικατάσταση όλων των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ μέσα σε 8 μήνες είναι φιλόδοξος. Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα αναλάβει δράση για να εξασφαλιστούν περισσότεροι αερόσακοι και να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Ένα ερώτημα που δεχθήκαμε σήμερα είναι τι γίνεται σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν αλλάξει τους αερόσακους, αλλά έλαβαν μήνυμα για ανάκληση. Σε απάντηση που δόθηκε στον συνάδελφο Χάρη Παναγιώτου αναφέρθηκε ότι φαίνεται ότι για κάποιο λόγο οι διανομείς δεν ενημέρωσαν σωστά το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και παρακαλούνται οι πολίτες επικοινωνήσουν με ΤΟΜ, να υποβάλουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν και στην συνέχεια το Τμήμα, θα σημειώσει ότι η ανάκληση τους ολοκληρώθηκε.
Σε δηλώσεις του πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης επισήμανε ότι «υπό τις περιστάσεις ο Σύνδεσμος είναι ευχαριστημένος από τους χειρισμούς του Υπουργού Μεταφορών και πως αναμένεται ότι θα έρθουν και άλλα διατάγματα για να διορθώσουν τα κενά και τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν.
Έντονη διαφωνία με τους χειρισμούς της κυβέρνησης εξέφρασε η Μαρία Λούη, μητέρα του αδικοχαμένου Κυριάκου Όξινου, ο οποίος το 2023 έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη των αερόσακων Takata.
Μιλώντας στο philenews, διερωτήθηκε αν μπορούν ο υπουργός Μεταφορών και οι αρμόδιοι, οι οποίοι έλαβαν αυτές τις αποφάσεις, να εγγυηθούν στους 80 χιλιάδες οδηγούς που είναι κάτοχοι οχημάτων με αερόσακους Takata, πως αυτή η «ωρολογιακή βόμβα», όπως την χαρακτήρισε, δεν θα εκραγεί.