Αδιάκοπη είναι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με το επίκεντρο των περισσότερων σεισμών να έχει απομακρυνθεί πλέον από τη Σαντορίνη και μετατοπιστεί ανοιχτά της Αμοργού και της Ανάφης.

Φόβος, ανησυχία και μεγάλο ψυχολογικό βάρος, κυριαρχούν στους κατοίκους, εργαζόμενους κι επισκέπτες στην Σαντορίνη ιδιαίτερα, που νοιώθουν την γη διαρκώς να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Το κύμα φυγής που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτορείων, από τη Σαντορίνη έχουν φύγει περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. Νεότερες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για πάνω από 9.000 ανθρώπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 15.000 κατοίκους. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νησιού. Σχολιάζοντας την κατάσταση ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. «Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς», υποδεικνύει, αλλά πως να πείσει, όταν σήμερα πριν δύο ώρες και μέσα σε 15 λεπτά καταγράφηκαν 4 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ. Τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί γύρω στις 580 σεισμικές δονήσεις με το επίκεντρο όλων να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη θα παραμείνουν κλειστά ολόκληρη την εβδομάδα. Δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας και εναέριοι διασώστες παραμένουν σε επιφυλακή επί τόπου
Για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση απομάκρυνσης από τα συγκεκριμένα νησιά, έχουν προστεθεί έκτακτα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Συνολικά από τη Σαντορίνη θα αναχωρήσουν σήμερα τέσσερα πλοία, εκ των οποίων τα δύο δρομολόγια είναι έκτακτα. Νωρίς το πρωί αναχώρησε και η πρώτη πρωινή πτήση από τη Σαντορίνη με προορισμό την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της μέρας εκτελούνται οι ακόμη 15 προγραμματισμένες από το νησί.