Στις 2 Φεβρουαρίου του 1853, είδε το φως του ήλιου στην Ερμούπολη της Σύρου ο μικρός Γιωργάκης. Και τότε κανείς δεν φανταζόταν ότι για τα επόμενα 66 χρόνια της ζωής του δεν θα άφηνε σε χλωρό κλαρί κανέναν. Ο Γεώργιος Σουρής, σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης, έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό της εποχής του, προκάλεσε φυσικά την αντίδραση του κατεστημένου, χλευάστηκε από τους σοβαροφανείς λόγιους της εποχής, αναγνωρίστηκε όμως πρωτίστως και κυρίως από τους καθημερινούς ανθρώπους που διάβαζαν την εφημερίδα του.

Ο «Ρωμηός», η σατιρική εφημερίδα του Γεωργίου Σουρή θα κυκλοφορεί μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου του 1918, όταν και εκδόθηκε το τελευταίο φύλλο της, λίγο πριν τον θάνατο του εκδότη της. Από το 1884, για 36 χρόνια και 8 μήνες, ο Γεώργιος Σουρής και τα 1.444 τεύχη του «Ρωμηού» του τάραξαν την εποχή. Έγραψαν ιστορία, έθιξαν με κοφτερό χιούμορ και άφοβη πένα εδραιωμένες αντιλήψεις, συμφέροντα και εξουσία.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Γεώργιος Σουρής κατηγορήθηκε από λογοτεχνικούς και πολιτικούς κύκλους της εποχής ως μη σοβαρός ή και επιπόλαιος, οδηγήθηκε δε και στα δικαστήρια για αυτά που έγραφε, το 1897, όταν η Εισαγγελία Αθηνών εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του και ένταλμα κατάσχεσης του τεύχους που κυκλοφορούσε, «επί εξυβρίσει του ιερού προσώπου της Βασιλίσσης» γιατί έθιγε, λέει, με υβριστικούς υπαινιγμούς τον θεσμό της βασιλείας, έθιγε και τη Βασίλισσα Όλγα προσωπικώς…

Η αλήθεια είναι πως ο Γεώργιος Σουρής, τόσο με την εφημερίδα όσο και με τα ποιήματα ή τις έμμετρες κωμωδίες του σατιρίζει χωρίς να βρίζει, δεν φοβάται να χτυπήσει τη φαυλότητα, δεν διστάζει να γράψει αυτά που πιστεύει κρίνοντας πολιτικούς, δημάρχους, καθηγητές, άρχοντες, οποιονδήποτε κατέχει εξουσία αλλά και τον καθημερινό πολίτη με όλα του τα ελαττώματα. Έτσι, προκαλεί άφθονο γέλιο στους αναγνώστες του αλλά προκαλεί και πολλά νεύρα στους ανθρώπους της εξουσίας…

Σήμερα, σχεδόν ενάμισι αιώνα μετά, μόλις πέσει στα χέρια μας ένα ποίημα του Γιώργου Σουρή, αμέσως διαπιστώνουμε ότι είναι σαν να το έγραψε χτες. Μπορεί και σήμερα… Οι μελετητές του έργου του επιμένουν πως είναι σκόπιμο να τον ξαναδιαβάσουμε. Γιατί, εκτός από το ότι υπήρξε ο δημοφιλέστερος σατιρικός ποιητής της εποχής του, ήταν εξαιρετικός δημοσιογράφος, αμερόληπτος και οξυδερκής. «Άνθρωποι σαν τον Σουρή συνέβαλαν στην κατάκτηση της ελευθεροτυπίας», επισημαίνει ο ιστορικός και δημοσιογράφος Τάσος Βουρνάς. Και αυτό στις μέρες μας είναι ξανά και το ζητούμενο και το πολύτιμο.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη