Όραμά μας, βασικός στόχος και επιδίωξή μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων, σε μια Κύπρο που αλλάζει και μεταρρυθμίζεται συνεχώς, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσιάζοντας τον Επίσημο Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2025, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τετάρτη το βράδυ.

Ο Πρόεδρος είπε ότι όλες οι πολιτικές που ανακοινώνει υπηρετούν πέντε βασικούς στόχους. Ο πρώτος, είναι να διασφαλίσουμε, μέσω μιας ισχυρής, ανθεκτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, είπε. Μια πορεία, ανέφερε, που μας επιτρέπει να επενδύουμε ουσιαστικά στην Υγεία, την Παιδεία, το Κοινωνικό Κράτος, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Ο δεύτερος στόχος, ανέφερε, είναι να μετασχηματίσουμε ψηφιακά την Κύπρο, κάνοντας το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα φαινόμενα γραφειοκρατίας και ευνοιοκρατίας.

Ο τρίτος στόχος, είπε, είναι να επανακτήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και στους πολίτες, μεταρρυθμίζοντας το κράτος, ενώ ο τέταρτος στόχος είναι να ενισχύσουμε σε όλους τους τομείς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο πέμπτος στόχος είναι “να ενδυναμώσουμε όλους τους παράγοντες ισχύος της χώρας μας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και την προσπάθεια για επίτευξη του ύψιστου εθνικού στόχου, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας”.

“Το  Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας είναι το Κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον Κυπριακό λαό. Μαζί, θεσμικοί και κοινωνικοί εταίροι, πολιτικές δυνάμεις και πρωτίστως ο κυπριακός λαός. Αλλάζουμε τη χώρα μας. Αλλάζουμε την Κύπρο”, είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι “όραμά μας, βασικός στόχος και επιδίωξή μας, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων, σε μια Κύπρο που Αλλάζει, που Μεταρρυθμίζεται συνεχώς. Με μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική, με ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, πρότυπο διαφάνειας και λογοδοσίας, κοινωνικά ευαίσθητο, αλληλέγγυο και συμπεριληπτικό”.

Ένα κράτος, είπε, ” περήφανο για τον ρόλο του στην περιοχή. Ένα Κράτος, που αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του, με έμφαση στη Μεσαία Τάξη και τη Νέα Γενιά. Ένα Κράτος, που στο επίκεντρο κάθε κυβερνητικής πολιτικής, στόχο έχει την ενίσχυση του αισθήματος Ασφάλειας των πολιτών: Ασφάλεια στην Εργασία, Ασφάλεια στην Υγεία, Ασφάλεια στην Παιδεία, Ασφάλεια στην Καθημερινότητά του, Ασφάλεια σε όλους τους τομείς”.

Νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και επέκταση Ολοήμερου εξήγγειλε ο ΠτΔ

Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση του νέου συστήματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών και στην επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου εντός του 2025, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρουσίαση του Ετήσιου Προγραμματισμού Διακυβέρνησης για το 2025.

Αναφερόμενος στις δράσεις που δρομολογεί η Κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «προχωρούμε στη θέσπιση νέου συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, πιο σύγχρονου και πιο δίκαιου, που θα αναβαθμίζει και ποιοτικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Το 2025, ανέφερε, «σηματοδοτεί επίσης την περαιτέρω επέκταση και ουσιαστική αναβάθμιση του Ολοήμερου Σχολείου, με την ένταξη 60 επιπλέον δημοτικών σχολείων, με στόχο μας μέχρι το 2028, όλα τα Δημοτικά να λειτουργούν ως προαιρετικά ολοήμερα σχολεία». Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την επέκταση του θεσμού των θερινών σχολείων σε όλα τα ειδικά σχολεία παγκύπρια.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το 2025 αρχίζει και η πιλοτική εφαρμογή του Τεχνικού Γυμνασίου, η οποία αποτελεί, όπως είπε, «μια σημαντική καινοτομία που συνδέει ουσιαστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα με την αγορά εργασίας».

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, «εντάσσουμε παγκύπρια τον επαγγελματικό προσανατολισμό από την Έκτη Δημοτικού, επαναφέρουμε την εβδομάδα εργασίας στη Δευτέρα Λυκείου και επεκτείνουμε την εξοικείωση με θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου».

«Με όραμά μας το συμπεριληπτικό σχολείο, εκσυγχρονίζουμε τη νομοθεσία του 1999 για την Ειδική Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, εφαρμόζουμε συγκεκριμένη πολιτική που αφορά τα χαρισματικά παιδιά», κατέληξε.

Αφιερωμένο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό το 2025, είπε ο ΠτΔ, ανακοινώνοντας νέες υπηρεσίες

Το 2025 είναι αφιερωμένο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προαγωγή της διαφάνειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης του Επίσημου Προγραμματισμού της Διακυβέρνησης για το 2025, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προχωρούμε, είπε, με την εισαγωγή 60 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως, αίτηση για φοιτητική χορηγία, επανέκδοση προσφυγικής ταυτότητας, ηλεκτρονική εγγραφή εργοδότη, αίτηση για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών και αίτηση για ανανέωση αδειών προσωρινής διαμονής για εργαζόμενους σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, καθώς και εργαζόμενους οικιακής απασχόλησης. Παράλληλα, ανέφερε, παρέχουμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής των παιδιών μας στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ταυτόχρονα, ενισχύουμε την πλατφόρμα «Ψηφιακός Πολίτης», προσθέτοντας νέα ψηφιακά έγγραφα, όπως η Κάρτα Φιλάθλου, η ταυτότητα ανηλίκων, έγγραφα για ξένους υπηκόους, ενώ παρέχουμε πρόσβαση σε νέους άνω των 16 ετών και ολοκληρώνουμε τη διαλειτουργικότητα με την αντίστοιχη εφαρμογή της ελληνικής Κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι σε συνέχεια της πρόσφατης σύστασης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ετοιμάζουμε Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σε όλους τους τομείς πολιτικής, και επεκτείνουμε το φάσμα του «Ψηφιακού Βοηθού», της πρώτης εφαρμογής Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο.

Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος, προχωρούμε με πρόγραμμα για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης προς αντιμετώπιση προκλήσεων του δημόσιου τομέα, παρέχοντας ταυτόχρονα ευκαιρίες σε καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και σε φορείς έρευνας να αναπτύξουν λύσεις σε πραγματικό περιβάλλον.  

Αναφέρθηκε και στις πολεοδομικές άδειες, λέγοντας ότι μέσα στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου της μείωσης της γραφειοκρατίας, αλλά και για περαιτέρω ώθηση της ανάπτυξης, από τις 2 Οκτωβρίου 2024 οι πολεοδομικές άδειες για μέχρι δύο κατοικίες εκδίδονται πλέον σε 20 μέρες.

Ανακοινωσε ότι από 1η Φεβρουαρίου, και οι άδειες οικοδομής θα εκδίδονται σε 20 μέρες με αποτέλεσμα σε 40 μέρες πλέον να εκδίδονται όλες οι άδειες για μέχρι δύο κατοικίες.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός Μαρτίου το σύστημα ταχείας και αυτόματης αδειοδότησης επεκτείνεται και για αναπτύξεις μεσαίας κλίμακας, όπως πολυκατοικίες έως 20 διαμερισμάτων με την αυτόματη έκδοση πολεοδομικής και άδειας οικοδομής εντός 80 ημερών.

Τέλος, μέσα στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, από τον Μάρτιο όλες οι παροχές του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταβάλλονται εντός 30 ημερών, είπε ο Πρόεδρος.

“Ο μετασχηματισμός του κράτους, μέσα από την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων είναι ο βέλτιστος τρόπος να αναβαθμίσουμε τη σχέση Πολίτη και Κράτους. Θέλουμε τη χώρα μας να είναι ένα σύγχρονο κράτος, αποτελεσματικό, με αξιοπιστία και αξιοπρέπεια τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”, κατέληξε ο Πρόεδρος.

Συνέχιση ανάπτυξης οικονομίας με έναν από υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, λέει ο ΠτΔ

Η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, παρά την αστάθεια στην περιοχή μας και παρά το γεγονός ότι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες τίθενται σε καθεστώς εποπτείας, τόνισε, την Τετάρτη το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσιάζοντας τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 2025 ξεκινά η υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα και τίθεται εντός Φεβρουαρίου σε διαβούλευση ο Φορολογικός Μετασχηματισμός, με τον οποίο ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στηρίζεται η ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το 2025 δρομολογείται η Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση, με βασικό στόχο και επιδίωξη τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και η έναρξη της καταβολής αποπληρωμής για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, ενώ για την αγορά εργασίας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση το 2025 Σχεδίου ένταξης στην αγορά εργασίας των ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εκστρατεία επαναπατρισμού Κυπρίων επιστημόνων.

Ανέφερε επίσης ότι για την αντιμετώπιση του Στεγαστικού θα δαπανηθούν ακόμα περισσότερα, με προϋπολογισμό πέραν των 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την προσφυγική πολιτική ανακοίνωσε αυξημένη χορηγία της τάξης του  20% σε όλα τα στεγαστικά σχέδια. Ανακοίνωσε, επίσης, πλαίσιο πολιτικής και κίνητρα για τη δημιουργία το 2025 θεματικών πάρκων για τον τουρισμό και την προσέλκυση και ανάπτυξη παρεμφερών με τη ναυτιλία υπηρεσιών.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε σε σχέση με την οικονομία ότι «δικαιωματικά είμαστε περήφανοι για την κυπριακή οικονομία, η οποία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη».

«Και όλα αυτά, παρά την αστάθεια στην περιοχή μας και παρά το γεγονός ότι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες τίθενται σε καθεστώς εποπτείας», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από όλους τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης μας οδήγησαν 13 χρόνια μετά στην επενδυτική βαθμίδα Α που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την οικονομία και την υπευθυνότητα των πολιτικών μας που μεταφράζονται στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου, και σε συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εργασιακή ασφάλεια και αύξηση μισθών και δυνατότητα για στοχευμένη Κοινωνική Πολιτική”.

Φορολογικός Μετασχηματισμός

————–

Σε σχέση με τον Φορολογικό Μετασχηματισμό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το 2025 κτίζουμε πάνω στην πρόοδο και συνεχίζουμε με την ίδια υπευθυνότητα», αναφέροντας ότι «η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό, ο οποίος θα τεθεί εντός Φεβρουαρίου σε διαβούλευση».

«Με αυτή τη Μεταρρύθμιση, ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στηρίζουμε την ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων», ανέφερε, και πρόσθεσε σε σχέση με τα νοικοκυριά, ότι «οι φοροαπαλλαγές θα ενισχύουν ουσιαστικά τη Μεσαία Τάξη και θα συμβάλουν, ανάμεσα σε άλλα, στην αντιμετώπιση του Στεγαστικού και τη μεγάλη πρόκληση του Δημογραφικού».

Αναφορικά με τις κυπριακές επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μειώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις, με στόχο να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές» και «ταυτόχρονα, προωθούμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενισχύουμε την ελκυστικότητα της χώρας μας ως προορισμού για ποιοτικές επενδύσεις και αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή».

Είπε, ακόμη, ότι «το 2025 δρομολογούμε επίσης τη Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση, με βασικό στόχο και επιδίωξη τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «εκσυγχρονίζουμε την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενισχύουμε τον θεσμό των επαγγελματικών συντάξεων ιδιαίτερα για τον ιδιωτικό τομέα και αναβαθμίζουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «11 χρόνια μετά, με σοβαρότητα και σχεδιασμό, η Κυβέρνησή μας αποκαθιστά την Κοινωνική Δικαιοσύνη του κουρέματος του 2013» και πρόσθεσε πως «εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, αρχίζει η καταβολή αποπληρωμής για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων».

Αγορά εργασίας

—————

Σε σχέση με την Αγορά Εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι φέτος για πρώτη φορά από το 2009, προβλέπονται συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ποσοστό ανεργίας, δηλαδή, κάτω από το 5%.

«Τα δεδομένα οδηγούν σε αύξηση των μισθών, πλήρη αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και αύξηση των νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «διασφαλίζουμε τη στελέχωση της αγοράς εργασίας ανάλογα με τις επιπρόσθετες ανάγκες, αξιοποιώντας εργαζόμενους και από το εξωτερικό».

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, εκσυγχρονίζουμε την ΑΤΑ, διευρύνουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, αναπροσαρμόζουμε τον κατώτατο μισθό και αντιμετωπίζουμε την αδήλωτη εργασία» και «παράλληλα, υλοποιούμε Σχέδιο ένταξης στην αγορά εργασίας των ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι, ήδη σε συνέχεια του Προγράμματος Κοινωνικής Παρέμβασης, μέσα στο 2024, πέραν των 2.000 δικαιούχων εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας ή παραπέμφθηκαν σε προγράμματα κατάρτισης.

Ανέφερε, επίσης, ότι «με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και την επιστροφή στην πατρίδα μας Κυπρίων επιστημόνων, ξεκινούμε επίσης εκστρατεία επαναπατρισμού, παρέχοντας διευκολύνσεις και κίνητρα για τη μετεγκατάστασή τους στη χώρα μας».

Για τον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χρηματοδοτούμε, για πρώτη φορά, την προώθηση της εμπορικής αξιοποίησης γραμμών παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς της τεχνολογίας».

Σε σχέση με το επιχειρείν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «προχωρούμε στη λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, το οποίο θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής των επενδυτών με το Κράτος και θα παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση καθώς και διευκολύνσεις στην αδειοδότηση».

«Το Κέντρο θα διαχειρίζεται πρόσθετα και την αδειοδότηση στρατηγικών αναπτύξεων, με στόχο την ταχεία αδειοδότηση έργων», υπογράμμισε.

Στεγαστικό – Προσφυγική πολιτική

————————

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του Στεγαστικού, ανέφερε ότι «δαπανούμε ακόμα περισσότερα, με προϋπολογισμό πέραν των 75 εκατομμυρίων ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ανάμεσα σε άλλα, το 2025 «υλοποιούμε το Νέο Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων σε κοινότητες στο 25% της αξίας τους, το αναθεωρημένο Σχέδιο για Νέους  κάτω των 41 ετών με στήριξη μέχρι και 50.000 ευρώ και τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας, μέσω των οποίων επωφελούνται περισσότεροι νεαροί εκτοπισθέντες μας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι μέσα στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτικής, και για να επωφεληθούν ιδιαίτερα οι νεαροί εκτοπισθέντες μας, «αυξημένη χορηγία της τάξης του  20% σε όλα τα στεγαστικά σχέδια που καλύπτουν την ύπαιθρο, τις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές».

«Μέσω της ολιστικής μας προσέγγισης στο Στεγαστικό, βοηθούμε και στην ουσιαστική αναζωογόνηση της υπαίθρου για την οποία υλοποιούμε επιπλέον πολιτικές πέραν των 30 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε.

Πρωτογενείς τομέας

————–

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «το 2024, θέσαμε ως εμβληματική πολιτική την υιοθέτηση Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα» και πρόσθεσε πως το 2025 «ξεκινούμε την υλοποίησή της, με σειρά δράσεων όπως τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου αποκλειστικά για τους αγρότες, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση με τη χρήση των κρατικών επιδοτήσεων ως τραπεζικών εξασφαλίσεων, αντιμετωπίζοντας έτσι μια διαχρονική αδυναμία του Αγροτικού Κόσμου, την περαιτέρω μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων, και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και αύξηση του εισοδήματος των αγροτών μας».

Τουρισμός

————

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο τουρισμός κατέγραψε το 2024, «παρά τις προκλήσεις, ιστορικά ρεκόρ, θέτοντας τις βάσεις για να καταστεί η Κύπρος ολόχρονος τουριστικός προορισμός».

Ανέφερε ότι «ξεπεράσαμε το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων επισκεπτών, με τα έσοδα να υπερβαίνουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ».

Σε σχέση με το 2025, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πλαίσιο πολιτικής και παροχής κινήτρων για τη δημιουργία θεματικών πάρκων, και πρόσθεσε πως «εντός του πρώτου εξαμήνου προκηρύσσουμε την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Μαρίνα Πάφου».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τοπικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, «προχωρούμε με στοχευμένες ενέργειες για την αναβάθμιση επιμέρους τουριστικών προορισμών της χώρας μας».

Ναυτιλία

———

Σε σχέση με τον νευραλγικό τομέα της Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πετύχαμε τους τελευταίους 16 μήνες, 18% αύξηση στο νηολόγιο πλοίων» και πρόσθεσε πως για περαιτέρω αξιοποίηση του τομέα, «εφαρμόζουμε Πολιτικές για την προσέλκυση και ανάπτυξη παρεμφερών με τη Ναυτιλία υπηρεσιών, όπως οι Ψηφιακές Τεχνολογίες, και Υπηρεσίες σχετικές με τα σκάφη αναψυχής».

Πηγή: ΚΥΠΕ