Στις 30 Ιανουαρίου του 1931, η ιστορική κινηματογραφική αίθουσα του Los Angeles Theatre είναι κατάμεστη. Ανάμεσα στους 2.000 θεατές, στα πίσω καθίσματα, κάθεται μαζί με τη σύζυγό του Έλσα ο Άλμπερτ Άινσταϊν. Είναι προσκεκλημένος του Τσάρλι Τσάπλιν και έχει έρθει για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ταινίας του «Τα φώτα της πόλης».
Πέντε χρόνια πριν, ο Άλμπερτ Άινσταϊν έχει βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, για να δώσει κάποιες διαλέξεις. Βρισκόμαστε στο 1926, ο Άινσταϊν είναι 47 χρονών, έχει ήδη πάρει το Νόμπελ και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής. Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Άλμπερτ Άινσταϊν συναντά τον συμπατριώτη του Καρλ Λέμλε, Αμερικανό κινηματογραφιστή γερμανικής καταγωγής, ιδρυτή και ιδιοκτήτη τότε της κινηματογραφικής εταιρείας Universal. Αυτός τον ξεναγεί στα στούντιο της εταιρείας και Άλμπερτ Άινσταϊν του λέει ότι έναν μόνο άνθρωπο επιθυμούσε να γνωρίσει από όλους του Χόλιγουντ: τον Τσάρλι Τσάπλιν. Έτσι και έγινε…
Το απόγευμα της ίδια μέρας οι δύο άντρες θα δειπνήσουν μαζί και μια εγκάρδια φιλία ανάμεσα στην μεγαλύτερη ιδιοφυΐα του 20ου αιώνα και στον πιο ταλαντούχο κωμικό όλων των εποχών θα δημιουργηθεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά.
Πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1931, ο Τσάρλι Τσάπλιν κάλεσε τον Άλμπερτ Άινσταϊν και τη σύζυγό του Έλσα στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας, για την οποία είχε ξοδέψει 1,5 εκατομμύριο δολάρια και 3 χρόνια για να γράψει το σενάριο και να ολοκληρώσει τα γυρίσματα. Ο ομιλών κινηματογράφος έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του , αλλά ο Τσάρλι Τσάπλιν επιμένει. Πιστεύει πως είναι μια μόδα που θα παρέλθει και πως η ομιλία καταστρέφεια τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης του βωβού κινηματογραφου. Έτσι, παρά τις πιέσεις, αρνείται να βάλει διαλόγους στα «Φώτα της πόλης». Η ταινία θα γνωρίζει πανηγυρική υποδοχή και μετά από σχεδόν έναν αιώνα τα «Φώτα της πόλης» θεωρούνται πλέον ως ένα από τα αριστουργήματα του κινηματογράφου. Ένας ύμνος στον έρωτα, τη άδολη βαθιά αγάπη, την καλοσύνη και την ανθρωπιά.
Στην πρεμιέρα αυτής της ταινίας βρέθηκε καλεσμένος του Τσάρλι Τσάπλιν ο Άλμπερτ Άινσταϊν εκείνο το βράδυ του Ιανουαρίου το μακρινό 1931. Οι φωτογράφοι τους απαθανάτισαν να προσέρχονται μαζί στην πρεμιέρα χαμογελαστοί, με παπιγιόν και σμόκιν. Και έτσι, αυτή η σπάνια φιλία έγινε εικόνα και έμεινε στην αιωνιότητα για όλους εμάς τους κατοπινούς. Μια εικόνα που συνοδεύεται συχνά από έναν έξυπνο διάλογο, για τον οποίο οι καταγραφές δεν συμπίπτουν και οι απόψεις για το ποιος ακριβώς είπε τι και πότε διίστανται. Μικρή σημασία έχει. Ο ίδιος ο Τσάρλι Τσάπλιν, πάντως, σε άρθρο του στο περιοδικό Woman’s Home Companion” τον Οκτώβριο του 1933 αναφέρεται σ’ αυτόν τον διάλογο που είχε με τον Άλμπερτ Άινσταϊν στη Γερμανία, όταν επισκέφθηκε τον Γερμανό φυσικό στο σπίτι του. Καθώς απολάμβαναν τις σπιτικές τάρτες της συζύγου του στο σαλόνι του σπιτιού τους, όπως θυμάται οΤσάρλι Τσάπλιν, άκουσε τον γιο του Άινσταϊν να του λέει: «Η δική σας δημοφιλία οφείλεται στο γεγονός ότι είστε απολύτως κατανοητός από τον κόσμο. Αντιθέτως, η δημοφιλία του καθηγητή οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν τον καταλαβαίνει καθόλου»…
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη