Κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας η πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γιουν, ανοίγοντας τον δρόμο για ψηφοφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεση του αρχηγού του κράτους λόγω της αποτυχημένης προσπάθειάς του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα πρέπει να διεξαχθεί εντός των προσεχών 72 ωρών. Το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα θα χρειαστεί τουλάχιστον οκτώ ψήφους από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για να εγκριθεί η πρόταση μομφής.
Εάν η πρόταση μομφής εγκριθεί και ακολούθως επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Γιουν Σοκ-γελ θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που καθαιρείται μετά την Παρκ Γκουν-χιε το 2017.
Σε περίπτωση καθαίρεσης του Γιουν, χρέη προέδρου θα αναλάβει προσωρινά ο πρωθυπουργός Χαν Ντακ-σου και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 60 ημερών.
«Παραβίασε το Σύνταγμα για να αποφύγει έρευνα εις βάρος του» – Τι αναφέρει η πρόταση μομφής κατά του προέδρου
Ο Γιουν Σου- γεόλ «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, προσπαθώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής κατά του προέδρου.
Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης» διευκρινίζει το κείμενο πρότασης μομφής – γνώση του οποίου έλαβε το Γαλλικού Πρακτορείου – που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ασιατική χώρα βίωσε χθες για ώρες μια κατάσταση σοκ, καθώς ο πρόεδρος Γιουν, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ανακοίνωσε επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση του μέτρου που επέβαλε προς γενική κατάπληξη μερικές ώρες αργότερα, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα ΜΜΕ.
Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ