Συνταγματικό έκρινε σήμερα το πρωί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον νόμο που ψήφισε η Βουλή ο οποίος υποχρεώνει τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες.
Συνακόλουθα το Δικαστήριο απέρριψε την Αναφορά του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ότι πλήττεται η ανεξαρτησία του θεσμού.
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, διαβάζοντας την απόφαση, είπε ότι, παρά το ύψιστο του αξιώματος του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δεν τελεί υπό αμφισβήτηση ότι δεν υπάγονται στη δικαστική εξουσία και δεν τίθεται ζήτημα παράβασης της διάκρισης των εξουσιών, απεναντίας, τοποθετείται πρόσθετο εχέγγυο για την ακεραιότητα του θεσμού.
Εξερχόμενος από την δικαστική αίθουσα ο δικηγόρος της Βουλής, Χρίστος Κληρίδης, διάβασε την απόφαση του Ανωτάτου σύμφωνα με την οποία προάγεται η διαφάνεια και λογοδοσία.
Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο αυτό, η Βουλή εισήγαγε νέες ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του πλαισίου για το πόθεν έσχες. Τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα και κρατικοί αξιωματούχοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και καταστάσεις για την προσωπική και επαγγελματική τους περιουσία.
Εκτός από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, δήλωση υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση θα έχουν και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.
Σημειώνεται ότι την ίδια υποχρέωση είχαν τρείς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, βουλευτές και άλλοι υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι. Η υποχρέωση αυτή ανανεώνεται ανά τριετία.
Στο άκουσμα της είδησης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, όπου ετοιμάστηκε η σχετική τροποποίηση του νόμου, δεν έλειψαν οι εναγκαλισμοί και οι χειραψίες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Δημητρίου να εξηγεί τον λόγο.
Σε ανάρτηση της η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρει πρόκειται για μια μάχη που δόθηκε από κάποια μέλη της επιτροπής θεσμών και ευτυχώς η πλειοψηφία της Βουλής στο τέλος έπραξε το σωστό. Η διαφάνεια και η λογοδοσία τιμά τον άνθρωπο δεν τον υποβιβάζει, ενώ χαρακτήρισε αχρείαστη και ζημιογόνα για το κράτος δικαίου την νομική αντιπαράθεση του Εισαγγελέα και Προέδρου της Δημοκρατίας με την Βουλή.