Τις Κύπριες σκηνοθέτριες και επαγγελματίες του κινηματογράφου και το έργο τους επιδιώκει να καταγράψει ο Τομέας Κινηματογράφου του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού με τη διεξαγωγή έρευνας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου, «σε συνέχεια της εθνικής στρατηγικής για την Iσότητα των Φύλων 2024 – 2026, ο Τομέας Κινηματογράφου του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού – Υφυπουργείο Πολιτισμού, θέτει ως στόχο του την αναγνώριση και ανάδειξη των Κύπριων γυναικών δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογράφου και των έργων τους, μέσα από την εξελικτική πορεία της κυπριακής κινηματογραφικής δημιουργίας». 

«Προσπάθεια είναι να συμβάλουμε στην ορατότητα του έργου και των δύο φύλων, όπως επίσης να προωθηθούν διορθωτικές κινήσεις όπου χρειαστεί, προκειμένου να περιοριστεί όποιο έμφυλο χάσμα πιθανό να υφίσταται», υπογραμμίζεται. 

Ταυτόχρονα ο Τομέας Κινηματογράφου στοχεύει στη διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να καταλογογραφηθούν οι ταινίες που έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες με κυπριακή υπηκοότητα.

Οι ενδιαφερόνενες παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα σχετικά ερωτηματολόγια εάν αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, έχουν κυπριακή υπηκοότητα και έχουν σκηνοθετήσει ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή κινουμένου σχεδίου η οποία έχει προβληθεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου ή / και τηλεόραση ή / και συνδρομητική πλατφόρμα ή / και έτυχε κινηματογραφικής ή άλλης διανομής, και απασχολούνται επαγγελματικά σε τεχνικούς τομείς στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Διευκρινίζεται ότι οι ταινίες video art και τα διαφημιστικά, οι καταγραφές και τα corporate βίντεο δεν εμπίπτουν στην έρευνα.

Η διορία υποβολής ερωτηματολογίων εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ