Νέες φουρτούνες στην κατασκευή λιμανιού για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών στο Πεντάκωμο, ύστερα από 10 χρόνια συζητήσεων. Στην επιτροπή ελέγχου της Βουλής εξετάστηκε σήμερα σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι πριν από 10 μέρες, όπως λέχθηκε, έχει υπογραφεί σύμβαση για την επένδυση με κόστος €34 εκατ. συν ΦΠΑ και αναμένεται ότι τα κατασκευαστικά έργα θα αρχίσουν στις 11 Νοεμβρίου.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης ο Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η αρμόδια αρχή για την διαχείριση του έργου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, δεν έλαβε υπόψιν τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως το Τμήμα Αλιείας, καθώς και το Τμήμα Περιβάλλοντος, προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης οικολογικής αξιολόγησης για το έργο.

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί κατά πόσο επηρεάζεται η Μεσογειακή φώκια που ζει σε σπηλιές στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου και τα Λειβάδια Ποσειδώνιας δηλαδή τα Κυπριακά φύκια, τα οποία προστατεύουν και καθαρίζουν τις θάλασσες. Ενδεχομένως η περιοχή θα έπρεπε να κηρυχθεί ως ζώνη Νατούρα, όπως είπε.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, του Πτηνολογικού Συνδέσμου και των Φίλων της Γης Κύπρου αποκάλυψαν ότι κατέθεσαν στις 11 Σεπτεμβρίου στο Διοικητικό Δικαστήριο αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του Τμήματος Περιβάλλοντος να μην φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου για το λιμανάκι στο Πεντάκωμο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα να ζητήσουν διάταγμα από το Δικαστήριο για αναστολή των εργασιών.

Ο Διευθυντής Αδειοδότησης του ΕΟΑ Λεμεσού, Ηρακλής Αχνιώτης ανέφερε ότι ο Οργανισμός διαφώνησε με τη χωροθέτηση του έργου και εξέφρασε επιφυλάξεις για την ευκολία της επιλογής χωρίς επαρκή έρευνα. Πρόσθεσε ότι λόγω της σημαντικοτητας του θέματος σκοπεύει να ενημερώσει το Συμβούλιο για να πάρει θέση.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος διαφώνησε με την τοποθέτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σημειώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, Μαρίνα Αργυρού ανέφερε ότι αξιολογήθηκαν, στα αρχικά στάδια οι περιοχές με τις λιγότερες επιπτώσεις στα και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, αφού δεν επηρεάζονται τα Κυπριακά φίκια. Σύμφωνα με την κ. Αργυρού, το 2020 το Τμήμα Αλιείας και το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησαν σε αποκατάσταση σπηλιάς στον Αγιο Γεώργιο Αλαμάνου για ξεκούραση της μεσογειακής φώκιας. Πρόσθεσε ότι δεν ήταν σημαντικό το δεύτερο σπήλαιο, το οποίο θα απέχει δύο χιλιόμετρα από το έργο, όπως διαπιστώθηκε από επισκόπηση που διενεργήθηκε από εμπειρογνώμονες.

Το έργο για το λιμανάκι στο Πεντάκωμο όπως ανέφερε η κ. Αργυρού στη Βουλή, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026 και θα έχει συνολικό μόλο 400 μέτρων. Είπε ακόμα ότι σήμερα ο πληθυσμός της φώκιας στην Κύπρο ανέρχεται στα 20 άτομα.