Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να έχουμε ανακοινώσεις στο θέμα της θεώρησης εισόδου με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τη χθεσινή έναρξη του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ την οποία χαρακτήρισε ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε από όλους τους Υπουργούς συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς όπως είπε, ο χθεσινός διάλογος κάλυψε οριζόντια όλα τα Υπουργεία.

Όπως είπε, η συζήτηση χθες επικεντρώθηκε σε πέντε τομείς, οι οποίοι αφορούν οριζόντια όλα τα Υπουργεία και δεν αφορά μόνο το ΥΠΕΞ.

«Άρα ζητώ από όλους σας να συνεργαστείτε με το ΥΠΕΞ, που έχει τη γενικότερη εποπτεία», είπε.

Αναφέρθηκε στα θέματα της προσέλευσης των επενδύσεων και στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου, «που είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να έχουμε ανακοινώσεις».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων κυρίως των εξαγωγών και απευθυνόμενος στον Υπουργό Εμπορίου είπε πως αυτό «είναι κάτι που πρέπει το Υπουργείο να ασχοληθεί σοβαρά». Απευθύνθηκε, επίσης, και στον Υφυπουργό Έρευνας για τα θέματα της έρευνας και καινοτομίας, ενώ όπως είπε συζητήθηκαν και τα θέματα της άμυνας και της Ασφάλειας.

«Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά το ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΞ έχει την εποπτεία, (ο διάλογος) επηρεάζει οριζόντια όλους σας», πρόσθεσε, και ζήτησε όπως οι όποιες ιδέες και απόψεις υπάρχουν προωθηθούν μέσα στα πλαίσια του διαλόγου.

Πρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνάντηση, που είχε με τον Αμερικανό Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και στη συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναλαμβάνει ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την 1η Δεκεμβρίου.

«Με ικανοποίηση άκουσα από ξένους, δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις, την αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή», κατέληξε.