Συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.
Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου, με τον κ. Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ασφαλώς, είναι η τρίτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου σε μια περίοδο ενός μηνός περίπου, η ανταλλαγή απόψεων ήταν και πολύ συγκεκριμένη και πολύ εποικοδομητική.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή την περίοδο που διάγουμε είναι ενισχυμένος από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ως προς τους χειρισμούς, ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών, αλλά και ως προς την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Εκείνο που με ικανοποίηση σημειώνουμε και οφείλουμε να το υπογραμμίσουμε, όπως, βεβαίως, το υπογράμμισε και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, είναι η προσωπική προσήλωση του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου.
Και μέσα από αυτή την κοινή συνάντηση την οποία επιδιώκαμε – και επιδιώκουμε να υπάρχει αυτός ο διάλογος- έχει επιτευχθεί και η συνέχεια της προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μέσα από τη σύγκληση μιας διευρυμένης συνάντησης στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ για τη διερεύνηση προοπτικής διάνοιξης νεών σημείων διέλευσης.
Εντός αυτού του πλαισίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας για τις επαφές που πραγματοποίησε και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και για τη διαδοχική προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες για να καταστεί εφικτή αυτή η συνάντηση.
Έτοιμη η πλευρά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ μετά την πραγματοποίηση του δείπνου, με την οποία αφενός ευχαριστεί τον ίδιο τον ΓΓ για την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του και για τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας και αφετέρου εκφράζει την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως, επίσης, και για την ανάγκη η διευρυμένη διάσκεψη να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, και ότι βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προς ενίσχυση των προσπαθειών του.
Ερωτηθείς για συγκεκριμένη εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη διευρυμένη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενόψει της σύγκλησης της διευρυμένης συνάντησης, για την οποία ο στόχος και η επιθυμία είναι να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν – έχουμε καταθέσει εισηγήσεις, ούτως ώστε αυτή η συνάντηση να είναι όσο πιο παραγωγική γίνεται. Αναμένουμε από τον ΓΓ των ΗΕ, σε αυτήν την περίοδο που έχουμε ενώπιόν μας, και το άτομο, το οποίο θα επιλέξει ο ΓΓ των ΗΕ ως συντονιστή αυτής της διευρυμένης συνάντησης, να έχουμε διαρκείς επαφές ως προς την ίδια τη συνάντηση. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό το σημείο μέχρι να πραγματοποιηθεί και επαφή από πλευράς των ΗΕ».
Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ γίνεται αναφορά και στην ανάγκη σύγκλησης αυτής της συνάντησης με τον κ. Τατάρ το συντομότερο δυνατόν. Αντιλαμβάνεστε ότι πρακτικά είναι κάτι πολύ πιο εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα και αυτός είναι ο στόχος τον οποίον επιδιώκουμε να γίνει η συνάντηση με τον κ. Τατάρ σύντομα».
Κληθείς να πει πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αυτό εξαρτάται και από τον προγραμματισμό του κ. Τατάρ, από πλευράς μας είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, έχουμε άλλωστε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και στο παρελθόν για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης», προσθέτοντας ότι «εμείς μας έτοιμοι το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει».
Θα έρθει στην Κύπρο η κα Ντι Κάρλο;
Ερωτηθείς αν θα έρθει στην Κύπρο η κα Ντι Κάρλο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις αποφάσεις του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ για το ποιο θα είναι το άτομο από πλευράς των ΗΕ που θα αναλάβει τον ρόλο συντονιστή σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις του ΓΓ των ΗΕ. Επαναλαμβάνω ότι σήμερα έχει σταλεί η επιστολή, χθες το βράδυ έχει παραληφθεί. Αναμένουμε και από πλευράς των ΗΕ τα επόμενα βήματα».
Σε ερώτηση αν έχει αρχίσει η συζήτηση και με την αποστολή αυτής της επιστολής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η αποστολή αυτής της επιστολής, είναι ουσιαστικά το εφαλτήριο, το έναυσμα και για τις δύο συναντήσεις, για την προετοιμασία και των δύο συναντήσεων».
Ποια οδοφράγματα θα ανοίξουν;
Ερωτηθείς ποια σημεία διέλευσης προκρίνει η πλευρά μας για να διανοίξουν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «έχει ήδη τεθεί και είναι γνωστό το αίτημα της άλλης πλευράς για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς και έχει τεθεί από δικής μας πλευράς η ταυτόχρονη διάνοιξη είτε του οδοφράγματος Πυρόι-Αθηένου είτε του οδοφράγματος Κοκκίνων. Είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ».
Κληθείς να διευκρινίσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είτε το ένα είτε το άλλο, είναι το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς και ταυτόχρονα διάνοιξη είτε του οδοφράγματος Πυροιου-Αθηένου είτε Κοκκίνων».
Στόχος πριν το τέλος του έτους να συγκληθεί η διευρυμένη κοινή συνάντηση.
Σε ερώτηση αν η εισήγηση της πλευράς μας αφορά συζήτηση σε τρία τραπέζια και κατά πόσο αυτό εκφράστηκε στην επιστολή του Προέδρου προς τον ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκφράστηκε η βούληση και η επιθυμία μας να γίνει αυτή η πενταμερής, αυτή η διευρυμένη συνάντηση το συντομότερο δυνατόν και αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία. Αυτή είναι η επιθυμία μας, αυτή εκφράζεται, αλλά και η επιθυμία μας για να συμβάλει καταλυτικά, καθοριστικά αυτή η συνάντηση στον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. Ως προς το πλαίσιο του τι θα συζητηθεί σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση, αντιλαμβάνεστε ότι με την παρούσα σύνθεση, δηλαδή στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, μπορούν να συζητηθούν και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές που άπτονται του Κυπριακού».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, συνεπώς, μιλάμε τελεσίδικα για πενταμερή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πέντε συν ένα. Στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ και ο ΓΓ των ΗΕ».
Πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Αυτό ήταν που συμφωνήθηκε και στην κοινή συνάντηση. Άλλωστε ήταν αυτό που δήλωσε και ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος από την κοινή συνάντηση το ίδιο βράδυ».
Κληθείς να πει τι εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αναφορά στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ περί καλής προετοιμασίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επαφές από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών με όλα τα μέρη που θα συμμετέχουν στη συνάντηση, ούτως ώστε αυτή τη συνάντηση να συζητηθούν ζητήματα τα οποία άπτονται όλων των πτυχών του Κυπριακού και θα μπορέσει να έχει ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση αν εμείς διαχωρίζουμε την ασφάλεια από τις εγγυήσεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η ασφάλεια με τις εγγυήσεις διαχωρίζονται εκ των πραγμάτων, αλλά διασυνδέονται ταυτόχρονα. Εκείνο το οποίο έχει σημασία, υπό την παρούσα σύνθεση, είναι ότι σε αυτή την παρούσα σύνθεση μπορούν να συζητηθούν όλες οι πτυχές που άπτονται του Κυπριακού και αυτό είναι που έχει σημασία. Επίσης, εκείνο το οποίο πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας προσωπικά παραμένει προσηλωμένος σε αυτήν την προσπάθεια και ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».
Καταληκτικά, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο στόχος που έχουμε θέσει είναι πριν το τέλος του έτους να συγκληθεί αυτή η διευρυμένη κοινή συνάντηση».