Δυναμικά μέτρα, με πρώτο την 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών του φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, εξαγγέλλει η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, για το θέμα διορισμού υπεύθυνου φαρμακοποιού, ενώ κάνει λόγο για αποφάσεις του ΟΚΥπΥ που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει.
Σε ανακοίνωση της, η Συντεχνία αναφέρει ότι «παρά τις πολλαπλές προσπάθειες και την εμπιστοσύνη που δείξαμε στις γραπτές και ενυπόγραφες δεσμεύσεις του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, δυστυχώς, το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού συνεχίζει να λειτουργεί, από τις 27 Ιουνίου 2024, χωρίς υπεύθυνο φαρμακοποιό».
«Η Συντεχνία μας, αναγνωρίζοντας την καλή πρόθεση που επέδειξε τότε ο Οργανισμός, ανέμενε όλο αυτό το διάστημα τη σταδιακή έστω εφαρμογή των σχετικών δεσμεύσεων», προσθέτει και σημειώνει πως «αντ’ αυτού, με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε χθες ότι η Διεύθυνση Λεμεσού – Πάφου, εντελώς αυθαίρετα, αποφάσισε ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής, που δεν είναι φαρμακοποιός, θα αποφασίζει για τη λειτουργία του φαρμακείου, αποδίδοντας καθήκοντα και αρμοδιότητες, κατά την κρίση του, στους φαρμακοποιούς που απασχολούνται στο χώρο».
Αναφέροντας ότι «κάποιος που δεν διαθέτει ούτε τις γνώσεις ούτε τα προσόντα ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας δεν είναι δυνατό να μπορεί να καθορίσει τις λειτουργικές διαδικασίες ενός τόσο νευραλγικού σημείου, όπως είναι ένα νοσοκομειακό φαρμακείο», η Συντεχνία σημειώνει ότι χθες δόθηκαν οδηγίες για μετακίνηση σχεδόν του συνόλου των φαρμακοποιών «σε διαφορετικές θέσεις από εκείνες που κατείχαν μέχρι σήμερα και που αποδεδειγμένα συνέβαλλαν στην ομαλή λειτουργία του φαρμακείου, παρά τις δυσκολίες που προέκυπταν καθημερινά λόγω της απουσίας υπεύθυνου φαρμακοποιού».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με τις νέες αυτές οδηγίες, κάποια από τα πιο σημαντικά καθήκοντα που απαιτούν ειδικές γνώσεις και εμπειρία, ανατέθηκαν σε δύο νέους φαρμακοποιούς, χωρίς προηγούμενη σχετική πείρα.
Εξάλλου, υποδεικνύει ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη, αφού σύμφωνα με το άρθρο 4(1)(α) του Περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμου (ΚΕΦ.254), κανένα πρόσωπο, άλλο από πρόσωπο δεόντως εγγεγραμμένο ως φαρμακοποιός δεν θα εξασκεί τα καθήκοντα υπεύθυνου φαρμακοποιού νοσοκομειακού φαρμακείου. Επίσης, συνεχίζει, στα σχέδια υπηρεσίας των φαρμακοποιών καθίσταται σαφές ότι η οργάνωση, διοίκηση και αποτελεσματική λειτουργία ενός ή περισσοτέρων νοσοκομειακών φαρμακείων αποτελούν καθήκοντα και ευθύνη ενός Ανώτερου Φαρμακοποιού.
Εκφράζοντας λύπη «ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι η υπομονή μας παρερμηνεύτηκε ως ανοχή», η Συντεχνία αναφέρει πως η στάση αναμονής που τήρησε ήταν με μοναδικό γνώμονα την προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω δυσκολίας και ταλαιπωρίας των ασθενών, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο φαρμακοποιός φέρει ευθύνη προς τους ασθενείς και οφείλει να πράττει τα μέγιστα για την προφύλαξη της υγείας τους και τη διασφάλιση της ασφαλούς διάθεσης και χορήγησης φαρμάκων, χωρίς λάθη και καθυστερήσεις.
Στην ανακοίνωση γίνεται εξαγγελία, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης, 48ωρης απεργίας των φαρμακοποιών του φαρμακείου του Γ.Ν.Λεμεσού, στις 21 και 22 Οκτωβρίου του 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, με ενδεχόμενη επέκταση σε όλα τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Η Συντεχνία σημειώνει ότι «η τήρηση της νομοθεσίας δεν είναι θέμα ερμηνείας αλλά εφαρμογής» και πως «παρά τις έμμεσες απειλές για μετακινήσεις, απομακρύνσεις και πειθαρχικά δεν θα σιωπήσουμε και θα συνεχίσετε να μας βρίσκετε απέναντί σας στον αγώνα για το δίκαιο, το σωστό και το νόμιμο».
«Κάποιοι πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η θέση ισχύος που διαθέτουν δεν τους επιτρέπει να αγνοούν επιδεικτικά τις νομοθεσίες που ψηφίζονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις διαδικασίες και διατάξεις που διέπουν μια ευνομούμενη Δημοκρατία», προστίθεται.
Τέλος, καλεί το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει άμεσα «προκειμένου να μπορέσει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί οριστικά και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».
Πηγή: ΚΥΠΕ