Στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής συζητήθηκε σήμερα ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που έχει την βασική ευθύνη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όπως γνωστοποίησε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη έγκρισης αιτημάτων και διανομής εξειδικευμένων φαρμάκων για δύσκολες ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο καρκίνος.

Την ευθύνη αυτή, την οποία κατείχε το Υπουργείο Υγείας, θα την αναλάβει ο Οργανισμός, όπως εξήγησε ο κ. Τσινωντίδης από την πρώτη Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΥ, ανακοίνωσε παράλληλα, ότι καταργούνται οι αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, αφού, θυμίζουμε, πλημμύρισαν πριν από αρκετούς μήνες, λόγω κακοτεχνιών και έπειτα από θεομηνία.

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ενέκρινε κονδύλι για αγορά υπηρεσιών, μέχρι την πρόσληψη 55 μόνιμων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αναλάβουν αυτό το έργο, το οποίο σήμερα επιτελείται από το υπουργείο Υγείας, με δημοσίους υπαλλήλους.
Στις 4 το απόγευμα συνέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής η οποία έχει ενώπιον της δύο σημαντικά θέματα.

Προς ψήφιση τίθεται το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τις αυξήσεις ύψους 1,5% στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και στις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, μηχανισμό που προνοεί αύξηση 2,1% για τους χαμηλόμισθους και 2,4% για τους νεοπροσληφθέντες. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την πρώτη οριζόντια αύξηση μετά από 15 χρόνια και όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί, αφού υπέρ τάσσονται ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, οδηγούνται το απόγευμα οι τροποποιητικοί κανονισμοί του Υπουργείου Παιδείας για απαγόρευση της ενεργοποίησης και χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές, στα γυμνάσια και στα λύκεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν δύο τροπολογίες. Η πρώτη από τον ΔΗΣΥ προβλέπει αξιολόγηση, από το υπουργείο Παιδείας, των αποτελεσμάτων της απαγόρευσης, ενώ το ΑΚΕΛ προτείνει μόνο για τους μαθητές του λυκείου να απαγορεύονται τα κινητά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και να επιτρέπονται μόνο κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων.