Το αποτέλεσμα της άτυπης τριμερούς συνάντησης ήταν ένα μικρό βήμα στην μακρά προσπάθεια για να επαναρχίσει η διαδικασία ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε ο διεθνολόγος και τέως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τομάζος Τσιελεπής στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία».

Διαφάνηκε ότι ο κ. Τατάρ πήγε στην συνάντηση με το ζόρι και παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας τις οποίες διατύπωνε δημόσια, είπε ο κ. Τσελεπής και πρόσθεσε πως είναι σημαντική η εξέλιξη ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της διαδικασίας.

Για να δοκιμαστεί η Τουρκία πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη διαπραγματευτική γραμμή, υπογράμμισε ο κ. Τσιελεπής τονίζοντας ότι η πλευρά μας πρέπει να λέει και να εννοεί ότι επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά. Θα πρέπει παράλληλα, όπως είπε, να δοθούν κίνητρα στον τομέα της ενέργειας ώστε να κρατηθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων.

Από την πλευρά του ο νομικός και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη για την ουσία του Κυπριακού.

Ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι θα ανέμενε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να πάρει θέση και να επαναφέρει σε τάξη τον κ. Τατάρ καθώς συνεχίζει να διατυπώνει θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και δύο κράτη στην Κύπρο.