Ο μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου, ο Πεδιαίος ποταμός, που πηγάζει από το δάσος του Μαχαιρά και εκβάλει στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, θα γίνει σημείο αναφοράς, σε μια γιορτή χαράς, πολιτισμού και προστασίας της φύσης.

Το «Πρώτο αειφόρο φεστιβάλ Πεδιαίου ποταμού…ροή ζωής» θα λάβει χώρα με 85 διαφορετικές δράσεις για όλες τις ηλικίες κατά μήκος του ποταμού, από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων σε συνεργασία με 11 κρατικές υπηρεσίες, 14 τοπικές αρχές και 28 άλλους φορείς, που υπόσχονται να προσφέρουν μια πολυδιάστατη εμπειρία στο κοινό.

Οι δράσεις και οι στόχοι του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν σήμερα σε διάσκεψη τύπου στην Λευκωσία.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Αντωνίας Θεοδοσίου, η λειτουργός Αντωνία Σωκράτους, υπογράμμισε ότι ο Πεδιαίος έχει σπάνια στοιχεία περιβαλλοντικής κληρονομιάς που οφείλουμε να προστατεύσουμε.

Ανέφερε ακόμα ότι παρόλο που τμήμα του βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές, ο Πεδιαίος παραμένει ενιαίο οικοσύστημα και απαιτεί ενιαία διαχείριση, όπως και η Κυπριακή φύση στην ολότητα της.

Η κ. Σωκράτους είπε ακόμα ότι στόχος είναι να αναδειχθεί η αειφορία η οποία μπορεί να είναι κατανοητή σε όλους, με καθημερινές πράξεις όπως η μείωση στην κατανάλωση νερού, η μη χρήση πλαστικών, η ανακύκλωση, η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλες.

Κατά μήκος του ποταμού, όπως εξήγησε η λειτουργός, μπορεί κανείς να συναντήσει πλούσια βιοποικιλότητα, σπάνια είδη χλωρίδας, άγρια πανίδα και αρχαιολογικά κατάλοιπα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

«Θέλουμε να κάνουμε τους πολίτες να ανακαλύψουν ξανά την ομορφιά και την σημασία του Πεδιαίου ποταμού» είπε η κ. Σωκράτους. «Όραμα μας είναι το Φεστιβάλ να αποτελέσει πλατφόρμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να καταστεί θεσμός», κατέληξε η λειτουργός του γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Εκπροσωπώντας τους τρείς παραποτάμιους δήμους, η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα τόνισε ότι ο Πεδιαίος ποταμός είναι ένας διάδρομος άγριας ζωής κατά μήκος των δήμων Λακατάμιας, Στροβόλου και Λευκωσίας και αποτελεί τον σημαντικότερο πυρήνα πρασίνου.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του γραμμικού πάρκου, η φύτευση κατά μήκος του ποταμού, ο πεζόδρομος και ο μεγαλύτερος ποδηλατοδρόμος της Κύπρου, προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πόλη, ενώ προχωρεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για ανάπλαση του ποταμού από τους τρείς δήμους.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα γίνουν δράσεις όπως:

  • Δημιουργία κήπου επικονιάσεων
  • Ξενάγηση συμμετεχόντων
  • Εκστρατείες καθαριότητας
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία
  • Εικαστικές παρεμβάσεις
  • Προβολή ντοκιμαντέρ
  • Θεατρικό εργαστήρι
  • Μουσικές δραστηριότητες

Οι δράσεις ξεκινούν από τον Λαζανιά και φτάνουν μέχρι τον κόλπο της Αμμοχώστου όπου θα πραγματοποιηθεί υποβρύχιος καθαρισμός.

Το Κανάλι 6 συμμετέχει στο Φεστιβάλ μέσω του διαγωνισμού φωτογραφίας σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου με θέμα Πεδιαίος ποταμός, άνθρωποι, χτιστά και φυσικά στοιχεία.

Κατά την τελετή έναρξης που θα γίνει την 1η Νοεμβρίου στις 5 και 30 το απόγευμα στην πίστα ποδηλάτων του Δήμου Λακατάμιας, ο Σταθμός μας θα μεταδίδει ζωντανά, με Live Link.