Εποικοδομητική και ωφέλιμη, χαρακτήρισε την συνάντηση που είχε στις 12 το μεσημέρι με τον νέο Γενικό Ελεγκτή ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας συμμετείχε και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι συζητήθηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Ελεγκτική υπηρεσία έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο με βάση το Σύνταγμα.
«Θεωρούμε μαζί με τον γενικό ελεγκτή ότι η υπηρεσία του έχει ρόλο να διαδραματίσει σε σχέση με την πάταξη της διαφθοράς» ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ευχήθηκε καλή αρχή στον κ. Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο λειτουργών με στόχο την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος το οποίο και οι δύο τάχθηκαν να υπηρετούν.

Ευχαριστώντας τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ο νέος Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η πάταξη της διαφθοράς δεν υπόθεση μόνο μιας υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι οφείλουν οι δύο υπηρεσίες να συνεργαστούν.
«Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από όσα έχω ακούσει», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και ανέφερε ότι το σύνταγμα ξεκαθαρίζει τους ρόλους της κάθε υπηρεσίας. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν διαφωνίες, είπε ο Γενικός Ελεγκτής και γι’ αυτό θα έχουν επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα, για να λύνονται τα προβλήματα. Η Ελεγκτική Υπηρεσία τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.

Νωρίτερα είχαμε ο Γενικός Ελεγκτής μετέβηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.
Ο νέος Γενικός Ελεγκτής ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Θα διατηρήσει, όπως είπε την οργάνωση και την δομή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και θα συνεχίσει να δημοσιεύει ενδιάμεσες εκθέσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι θα προσπαθήσει να έχει καλή συνεργασία και με τους ελεγχόμενους, δηλαδή τα διάφορα κρατικά τμήματα και υπηρεσίες.
Ανέφερε ακόμα ότι στην συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει είναι και το θέμα των γνωματεύσεων που ζητούν οι διάφορες υπηρεσίες όταν η ελεγκτική απευθυνθεί κοντά τους για θέματα που ενδεχομένως να είναι εμπιστευτικά.

Η θέση αυτή του Γενικού Ελεγκτή προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου, ώστε να είναι ρητή υποχρέωση όλων των κρατικών υπηρεσιών να παρέχουν πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς, χωρίς δηλαδή να απαιτείται γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, σε πληροφορίες.

Η πρόταση είπε ο κ. Κουλίας γίνεται για να διευκρινιστεί με σαφήνεια αυτό που ήδη προβλέπεται στον νόμο αλλά δεν εφαρμόζεται και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των Χρυσών Διαβατηρίων.