Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε από «χριστιανούς, σιίτες και σουνίτες» να ξεσηκωθούν κατά της Χεζμπολάχ που καταρρέει υπό το βάρος των Ισραηλινών χτυπημάτων και να πάρουν πίσω τη χώρα τους. Ο Νετανιάχου αφού έκανε μία αναδρομή στο μεγαλείο και την ομορφία, όπως είπε της χώρας την δεκαετία του 70 υεραμύνθηκε των επιθέσεων του Ισραήλ σημειώνοντας πως ο Λίβανος έχει «μετατραπεί σε βάση του Ιράν». «Η Χεζμπολάχ αδιαφορεί για τους αμάχους» είπε και ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει καθώς έχει «δικαίωμα να αμυνθεί και δικαίωμα να κερδίσει».
Ο Νετανιάχου στο τρεισήμισι λεπτών μήνυμά του ουσιαστικά επιβεβαίωσε και τον θάνατο του διαδόχου του Νασράλα, Χασέμ Σιαφεντίν, για τον οποίο η φιλοιρανική οργάνωση δεν έχει εδώ και τρεις ημέρες δώσει την παραμικρή λεπτομέρεια.
Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε δηλώσει πως ο Σιαφεντίν είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκρός.
Το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ισραήλ: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο – Στην τελική ευθεία η απόφαση για επίθεση στο Ιράν
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες 48 ώρες τόσο σε πολιτικό – διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Πριν από μερικά λεπτά ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν πως πρόκειται σήμερα να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα απαντήσει στο Ιράν.
Μία εβδομάδα μετά την επίθεση, δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες, από την Τεχεράνη ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία προκειμένου να δώσει τις εντολές για την ισραηλινή απάντηση η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι «μετρημένη» αλλά αυστηρή.
Από εχθές το βράδυ υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες δεν διαψεύδει ο στρατός της χώρας πως συγκεκριμένες μοίρες της πολεμικές αεροπορίας έχουν ήδ λάβει οδηγίες και πως τα μαχητικά του Ισραήλ είναι έτοιμα να απογειωθούν.
Το τι θα επιλεγεί να χτυπηθεί παραμένει ακόμη άγνωστο αλλά οι πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση είναι μεγάλες προκειμένου να αγνοηθούν οι παραινέσεις των ΗΠΑ και να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Στον αντίποδα και το Ιράν βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με τον στρατό της χώρας και τους φρουρούς της επανάστασης να έχουν δημοσιοποιήσει και βίντεο με τη μετακίνηση πυραυλικών συστημάτων προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα ειδικά κοντά σε κρίσιμες υποδομές.
Νορβηγία: Αυξάνονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα – Φόβοι για τις συνέπειες από την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή
Οι νορβηγικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας αύξησαν ξανά σήμερα από μέτριο σε «υψηλό», το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη σκανδιναβική χώρα, όπου φοβούνται συνέπειες της κλιμάκωσης που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως κατά “εβραϊκών και ισραηλινών” στόχων.
«Αυξάνουμε από μέτριο σε υψηλό το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Νορβηγία. Καθώς συνδέεται με αρκετούς παράγοντες, πρωτίστως με την υφιστάμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Μπέρνσεν, εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών (PST).
Οι υπηρεσίες αύξησαν το επίπεδο της απειλής στο δεύτερο υψηλότερο της πεντάβαθμης κλίμακας της PST, όπου το πιο υψηλό επίπεδο σημαίνει επικείμενο κίνδυνο.
«Δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση όσον αφορά συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σχέδια που έχουν στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών κατά στόχων στη Νορβηγία», διευκρίνισε.
Όπλα θα φέρουν στο εξής οι αστυνομικοί – Αυξημένη η απειλή κατά εβραϊκών και ισραηλινών στόχων
Μετά την ανακοίνωση αυτή, η διεύθυνση της αστυνομίας έδωσε οδηγίες στους αστυνομικούς να φέρουν όπλα, καθώς αυτοί κανονικά περιπολούν άοπλοι.
«Στη Νορβηγία, η απειλή κατά εβραϊκών και ισραηλινών στόχων έχει αυξηθεί περαιτέρω», υπογράμμισε ο Μάρτιν Μπέρνσεν.
«Ο μήνας του Οκτωβρίου έχει αρκετές εβραϊκές γιορτές και ορισμένοι θα μπορούσαν να δουν σε αυτές ευκαιρία για να περάσουν στη δράση», πρόσθεσε.
Εκτός από ένοπλες περιπολίες, η αστυνομία θα ενισχύσει τα προληπτικά μέτρα όπως την αυξημένη παρουσία σε χώρους που θεωρούνται ευάλωτοι ή σε ορισμένες συγκεντρώσεις, περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα και παρακολούθηση ορισμένων κύκλων.
Σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές, η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί 1.500 μέλη στη Νορβηγία, τα οποία έχουν εγκατασταθεί κυρίως στο Όσλο και τα περίχωρά του.
Οι πρεσβείες του Ισραήλ στη Δανία και τη Σουηδία αποτέλεσαν πρόσφατα στόχο, η πρώτη με εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις της και η δεύτερη με πυρά εναντίον του κτιρίου της, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.