Η πρωτοβουλία αναβάθμισης των σχολείων μας σε υγιή σχολεία για υγιή παιδιά θα παρουσιαστεί στην Επετειακή 10η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, αύριο Τρίτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4:30 το απόγευμα και την Τετάρτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, στο πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία.

Η Ημερίδα διοργανώνεται μαζί με το Κέντρο Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Διεθνές Δίκτυο INCHES.

Τελεί δε, υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, όπως και η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Στη βάση της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για υγιή σχολεία και υγιή παιδιά, οι συμμετέχοντες της ημερίδας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αλλά και να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε συζητήσεις και συλλογικές δραστηριότητες που θα επικεντρωθούν σε διάφορες θεματικές ενότητες υγείας παιδιών στα σχολεία.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Yγείας Κωνσταντίνος Μακρής, η ημερίδα στοχεύει στο να συγκεντρώσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να διερευνήσουν τις προοπτικές βιώσιμων πρωτοκόλλων πρόληψης και βελτίωσης της υγείας των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία έχει ιδρύσει το Κυπριακό Παρατηρητήριο Υγείας και Περιβάλλοντος παιδιών, το οποίο τρέχει σε 22 σχολεία παγκύπρια με 370 πρωτάκια που παρακολουθείται πως εξελίσσονται κάθε χρόνο σε μία σειρά δεικτών υγείας και περιβάλλοντος. 

Οι πρώτες μετρήσεις έγιναν φέτος πριν το Πάσχα και θα ανακοινωθούν κάποια πρώτα αποτελέσματα. 

Το παρατηρητήριο λειτουργεί επίσης σε σχολεία στο Ισραήλ, την Αλβανία και την Ελλάδα.