Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, προκειμένου να αξιολογηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 και διήρκεσε μία ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Μεταφορών και Άμυνας, οι Υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μετανάστευσης αλλά και ο διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ήδη από χθες αρκετός κόσμος ανησύχησε καθώς ήταν ορατές ιδιαίτερα σε παράλιες περιοχές κυρίως της Λεμεσού και της Πάφου, οι κόκκινες λάμψεις στον ουρανό της Κύπρου που διαφάνηκε ότι ήταν οι 200 υπερηχητικοί, βαλιστικοί πυραύλοι που εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση για την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο.

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία, για να συνδράμει δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία στα αιτήματα χωρών για απομάκρυνση υπηκόων τους, από τον Λίβανο διαμέσου της Κύπρου σε ασφαλείς προορισμούς.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με γειτονικά κράτη και εστιάζει στον επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών.

Δηλώσεις έκανε μετά την λήξη της συνεδρίασης και ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στους χειρισμούς που έγιναν χθες βράδυ με 12 πτήσεις που έφτασαν, με αναγκαστική προσγείωση στα Κυπριακά αεροδρόμια, αφού πρόκειται για αεροπλάνα που πετούσαν σε εναέριους χώρους που βρίσκονται κοντά στην πυραυλική επίθεση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανησυχία και η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς, όπως είπε. «Ιδιαίτερα επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει και καλούμε σε αποκλιμάκωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος και οτιδήποτε άλλο διαδίδεται είναι εκ του πονηρού», υπογράμμισε ο κ Κόμπος.

Ο κ. Κόμπος έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται και προκαλούν πλήγμα και αναφέρθηκε σε φήμες που μεταδόθηκαν στο εξωτερικό ότι απήχθη ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο. 

Απάντηση σε αυτές τις φήμες έδωσε κι ίδιος ο πρέσβης του Ισραήλ, στην Κύπρο Ορέν Ανολίκ.

“Σας διαβεβαιώνω πως είμαι μια χαρά. Φαίνεται πως κάποιος βρήκε έναν δημιουργικό τρόπο να κάνει όλο τον κόσμο να μου τηλεφωνήσει και να μου στείλει μήνυμα για να μου ευχηθεί χαρούμενη εβραϊκή χρονιά”, έγραψε στο Χ.